Jobul ideal la gorjeni: La stat!

Suntem în ţara lui Caragiale: „statul trebuie să dea, că de-aia e stat”.

Oare unde e mai bine să-ți găsești un loc de muncă?! La privat sau la stat?

Oriunde, ar răspunde majoritatea! Cu atât mai mult cu cât doar puțin peste 20% din populația județului Gorj erau salariați, manageri sau administratori de firme, în 2015 (detalii aici).

Am încercat să aflăm care sunt preferințele tinerilor și am adresat această întrebare unui grup de proaspeți absolvenți ai unor instituții de învățământ superior din regiune. Nu mică ne-a fost surpriza să constatăm că aproape 80% dintre aceștia preferă să se orienteze către sectorul public în detrimentul mediului privat. 

Public vs Privat

Majoritatea celor ce își doresc obținerea unui loc de muncă visează la unul într-o instituție de stat, deoarece, spun ei, la stat ai o siguranță și, nici munca nu este una epuizantă.

„ Îmi doresc un job în sistemul bugetar din dorința de a avea o asigurare financiară. Consider că siguranța în ceea ce privește serviciul meu în mediu public este mult mai mare decât în mediul privat, noi tinerii din ziua de azi, având nevoie de stabilitate . Programul este mult mai lejer și îmi permite să îmi desfășor și alte activități”, ne-a declarat Ioana Camen, manager marketing.

Părerile sunt totuși împărțite privind jobul la stat și cel la privat și nu toți par să împărtășească opiniile majorității.

” În ultimul an de facultate am început să lucrez într-o firma de IT din Timișoara, eu fiind încă student al Facultății de Automatică și Calculatoare. La început, am lucrat pentru suma de 3000 de lei, iar după 2 ani de zile pot spune că iau aproximativ 6000 de lei. Acest lucru este foarte motivant, deoarece îmi oferă  încredere în capacitățile mele. Într-adevăr muncesc foarte mult, și în weekend-uri, când e nevoie chiar și de zilele libere legale. Ăsta nu e un impediment, pentru că atunci când vine salariul se vede truda mea. Nu mi-ar plăcea să lucrez într-un sistem public pentru că nu m-as putea obișnui. Aici consider că am alte avantaje, avem parte de traininguri specializate în toată Europa și nu numai, și văd oportunitatea unei cariere internaționale”, ne-a mărturisit Daniel Mujrea, manager într-o firmă de telecomunicații.

La stat e mai lesne și leafa mai bună

Deosebirea majoră între mediul public și cel privat este cea cu privire la siguranța locului de muncă. Cu toate astea majoritatea celor intervievați spun că pentru ei programul este unul dintre factorii determinanți. La instituțiile publice programul începe la ora 08:00 și se sfârșește de obicei la ora 16:00. La modul general, nu necesită ore suplimentare de lucru, decât… poate la nivelul eșalonului superior. În mediul privat însă, lucrurile stau diferit, iar programul de la 8 la 4 nu e decât un vis frumos.  Se muncește la obiectiv, iar atunci când volumul de lucru o cere statul peste program devine normalitate.Bineînțeles, la asta se adaugă și nivelul salarial din sectorul public care, conform statisticilor, a crescut considerabil în ultimul an. Salariile din sectorul privat, în schimb, ”au beneficiat” mai degrabă de o stagnare. Situația nu e una nouă. În Gorj s-a câștigat dintotdeuna bine la stat, de unde și preferința multora pentru posturile călduțe din Palatele Administrative. După sectorul energetic, unde regăsim posturile cel mai bine plătite, slujbașii publici sunt cei mai bine platiți oameni în acest județ sărac. Așa se explică și faptul că Gorjul apare în topul județelor cu cele mai bune salarii din România.

N.R. din nefericire ultima statistică cu privire la salariile nete pe domenii de activitate pe județe a INS se oprește la anul 2014.

Gorjul – paradisul angajaților la stat

Cultura organizațională și modul de lucru înclină de asemenea balanța în favoarea locului de muncă în sectorul public. În cadrul companiilor private se stabilesc obiective de tip profitabilitate, în timp ce majoritatea firmelor de stat sau a instituțiilor publice NU urmăresc astfel de obiective.

Așa se face că, mai ales în Gorj, din ce în ce mai multe persoane fug din sistemul privat, îndreptându-se către sistemul bugetar, din dorința de stabilitate financiară și confort personal. Acest fenomen des întâlnit în ultimii ani, în România, nu este unul favorabil pentru operatorii privați dar nici pentru economie. Siguranţa primirii salariilor indexate, actualizate periodic fără niciun impediment, plus celelalte sporuri, unele chiar hilare, bonurile de masă, voucherele de vacanţă, au dus la o situație paradoxală în județul Gorj. Practic, numărul angajaților din sectorul public aproape egalează  numărul salariaților  din mediul privat. Diferența dintre public și privat a ajuns la doar 1.950 de salariați în 2016, conform datelor Institutului Național de Statistică. Ba mai mult, județul Gorj conduce detașat între județele Olteniei în privința raportului dintre angajații la stat vs. la privat.

Sursă: Institutul Național de Statistică

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.