La 6 august, este marcată în fiecare an ziua minerului. La această dată sunt comemorați minerii uciși în timpul grevei de la Lupeni din august 1929. Greva minerilor a izbucnit la 5 august 1929 datorită nerezolvării conflictului de muncă dintre minerii din Valea Jiului și societățile carbonifere, conflict ce avea ca scop încheierea contractului colectiv de muncă.
Datorită altercațiilor dintre mineri și ostașii trimiși să restabilească liniștea, a doua zi, pe 6 august, s-a deschis focul asupra minerilor fiind uciși 22 de mineri și 58 răniți.
O altă grevă a minerilor din Valea Jiului, cu 35.000 de participanţi, a avut loc între 1-3 august 1977, fiind revendicate cu acest prilej îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă. Această grevă a minerilor ”este considerată a fi cea mai mare acţiune revendicativă organizată a muncitorilor de la instaurarea comunismului în România”.
În fiecare an, cu ocazia Zilei minerului – 6 august, au loc depuneri de coroane la monumentul ridicat în curtea minei Lupeni, unde a avut loc greva din august 1929, precum şi slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori la troiţele şi monumentele dedicate minerilor.
În 2019, pe 6 august, Ziua minerului a fost marcată în Valea Jiului prin ceremonii organizate la Statuia Minerului din Petroşani, la Vulcan şi Lupeni, scopul acestora fiind să readucă în memoria oamenilor grevele minerilor din 1929 şi 1977, dar şi pe cei care şi-au pierdut viaţa în accidentele de muncă din subteran.