Odată cu înregistrarea la Registrul Comerțului a celor cinci membri desemnați în Consiliul de Supraveghere de la C.E.Oltenia, dezbaterile în jurul demiterii Directoratului au reapărut în spațiul public.
Oficial, Registrul Comerțului Gorj a validat luni, 22 iulie, noul Consiliu de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Sorin Boza, Președintele Directoratului de la C.E.Oltenia a confirmat acest lucru declarând la Tele 3 “Îl așteptăm să se întrunească și să recuperăm împreună timpul pe care l-am pierdut”.
Mazilirea „politică” a conducerii CE Oltenia se repune pe tapet. Raportul Corpului de Control al Ministrului Energiei este din nou scos de la naftalină și invocat ca motiv al demiterii directoratului C.E.Oltenia.
Să aranjăm puțin lucrurile și să încercăm să ne facem o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă în aceste momente la Complexul Energetic Oltenia.
În data de 16.05.2019, Ministerul Energiei, prin ministrul Anton Anton, solicita întrunirea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor Societății ( A.G.O.A.S) pentru dezbaterea și aprobarea celor cinci puncte supuse atenției. Primul punct făcea referire la “Alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere al Societății Complexul Energetic Oltenia S.A. prin aplicarea metodei votului cumulativ”.
Acesta a fost clar semnalul, că printr-o șmecherie aplicată și în mandatul lui Laurențiu Ciurel, Consiliul de Supraveghere va fi schimbat. Lucru care dealtfel s-a și întâmplat la câteva zile după, deși membrii fostului Consiliu de Supraveghere aveau mandatul până în 2020.
Acestă mutare a venit după alegerile pentru Parlamentul European și a survenit în urma implicării politice din partea ALDE.
Noul C.S. este format în acest moment din următorii membri: Marius Dumitrașcu, Gheorghe Știrbu, Carmen Gabriela Popa, Marius Mănescu, Eugen Cristian Radu, Mădălin Cornel Eftenoiu și Mădălin Petre Georgescu și a fost validat luni, 22 iulie.
Temerea este că noul C.S. ar putea forţa demiterea actualei conduceri, numind în schimb una la ordin politic. Pentru a putea realiza acest lucru, există două variante în acest moment:
- Atacarea indicatorilor de performanță,
- Raportul Corpului de Control al Ministrului Energiei.
Trebuie precizat că C.E.Oltenia este prima companie din energie, a carei echipă de conducere a fost aleasă pe baza OUG 109/2011, şi are un mandat de patru ani, deci teoretic managementul este mai puţin expus la influenţa politică.
Mandatul directorilor, inclusiv mandatul Președintelui Directoratului, Sorin Boza, expiră anul viitor în toamnă.
Presa din Gorj a relatat de multe ori despre interesele politice care ar exista în jurul C.E.Oltenia (compania este în subordinea Ministerului Energiei, portofoliu ALDE) şi despre faptul că politicienii ar dori să impună o nouă conducere, care să servească interesele partidului.
Aceste declaraţii au existat în spatial public ,,Susțin în continuare că managementul este unul dintre cele mai proaste din istoria C.E.Oltenia și concluziile le putem trage cu toții, înseamnă că trebuie alți oameni. Au avut suficient timp să găsească soluții, nu le-au găsit, atunci trebuie alți oameni, din punctul meu de vedere” spunea preşedintele ALDE Gorj, Ion Iordache.
Dealtfel și noul Secretar de Stat, Marius Dumitrașcu a declarat public că se impune schimbarea actualului directorat datorită rezultatelor slabe. Aceste declarații au fost făcute și înainte și după ce Marius Dumitrașcu a ajuns Secretar de Stat, cu alte cuvinte s-a antepronunțat, arătând în acest fel că respectă direcția trasată de Președintele ALDE Gorj, Ion Iordache, o directie CLAR politică.
Antepronunțarea actualului Secretar de Stat Marius Dumitrașcu este o atitudine care, cel puțin din punct de vedere legal ridică semne de întrebare. Declarațiile acestuia, mă duc cu gândul la o acțiune gândită cu ceva timp în urmă și organizată astfel încât să nu primeze interesul profesional ci doar interesul de grup, în acest caz, grupul fiind partidul ALDE Gorj.
Indicatorii de performanță pe anul 2018.
La capitolul îndeplinirea indicatorilor de performanţă, rapoartele indică un grad de realizare de 95,05 % iar în acest sens, C.E.Oltenia a dat un comunicat de presă arătând că și-au îndeplinit indicatorii de performanță în proporție de 95,05 %, comunicat susținut chiar de “Raportul de evaluare a activității directoratului Complexului Energetic Oltenia S.A. pentru activitatea desfășurată în anul 2018 întocmit în baza art. 36 (5) din OUG 109/2011”.
Acest raport, întocmit de vechiul C.S., nu mai lasă loc de interpretări și închide această portiță, de a demite actualul Directorat.
Raportul Corpului de Control, singurul instrument pe care anumiți membrii din actualul C.S. încearcă să-l folosească în mod tendențios
Raportul Corpului de Control poate determina schimbarea conducerii companiei, al doilea cel mai mare producător de energie din România. Situaţia este însă ceva mai complicată.
Deși se vorbea că acest raport este public, el nu a fost prezentat niciodată. Din informațiile noastre, acest raport conține patru puncte principale, două atribuite fostei conduceri ( transferul carierei de lignit de la Berbești către CET Govora și un schimb de terenuri ) și două atribuite actualei conduceri ( achiziția în 2017 de certificate de CO2 la prețuri mai mari decât cele ar fi putut fi obținute și contractul cu Tinmar, contract de furnizare gaze ), prejudiciul fiind stabilit la ”multe milioane de euro”.
Directoratul C.E.Oltenia, a explicat public, cum s-a făcut achiziționarea certificatelor de carbon și care a fost motivul rezilierii contractului cu Tinmar.
Conducerea C.E.Oltenia a contestat la Tribunalul Dolj, în contencios administrativ raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei, întocmit anul trecut, care vorbea despre prejudicii aduse de directori, companiei. Până la o hotărâre definitivă, nu există persoane mai competente decât o instanță să se pronunțe în acest moment asupra acestui raport, cu atât mai mult să se folosească de el un om politic.
Acest raport a ridicat numeroase semne de întrebare și a iscat numeroase dezbateri în jurul lui, astfel încât trebuie făcute câteva precizări importante pentru cititorii nostrii.
Trebuie spus, că șeful Corpului de Control nu a ținut cont de observațiile directorilor companiei, referitor la cele scrise în raport și mai trebuie menționat faptul că acest raport nu a fost semnat de toate persoanele desemnate să realizeze acest control. Acest lucru denotă faptul că ceilalți membrii din corpul de control nu-și asumă cele scrise de șeful Corpului de Control. Se vorbește, că acest raport a fost întocmit la modul tendențios, lucru relatat într-o emisiune de către nașul șefului Corpului de Control, liberalul Puiu Diaconescu “ Faptul că, Corpul de Control al ministrului stă de un an de zile în C.EO. (..) a primit ca dispozitiv, să găsească căile sau acuzațiile necesare pentru a-l determina pe domnul Boza să plece din această funcție. Ce vă spun acum, nu vă pot spune exact de unde, dar această chestiune am discutat-o de foarte multe ori” a declarat Puiu Diaconescu, nașul șefului Corpului de Control al ministrului, la emisiunea “Dilemele zilei” de la Tele 3 cu aproximativ 11 luni în urmă.
Dacă aceste lucruri se dovedesc adevărate, atunci cu siguranță în perioada următoare șeful Corpului de Control al Ministrului Energiei, va trebui să dea explicații suplimentare organelor abilitate, cu privire la săvârșirea actului de control.
Se mai vorbește despre faptul că acest control, nu ar fi avut acordul și aprobarea celorlalți membri din Adunarea Generală a Acționarilor, în speță, nu ar fi avut acordul Fondului Proprietatea și a celorlalți acționari, deci ar fi un act nul, care nu produce efecte juridice. În acest sens, există deja o acțiune judiciara, exact cu aceeași speța, ce a fost judecat de ÎCCJ in 2013, spunându-se clar, ca este o acțiune administrativă ce nu produce efecte.
Așadar, nici varianta „Raportul Corpului de Control” nu este una care să permită schimbarea Directoratului în “modul liniștit”. Dacă totuși se va insista pe această variantă sunt convins, că se va lăsa cu anchete destul de serioase din partea organelor abilitate să facă acest lucru.
Implicarea politicului în actul managerial de la Complexul Energetic Oltenia este la vedere, partidul de 4 % al lui Călin Popescu Tăriceanu, încercând cu astfel de mutări să „premieze” organizațiile care au adus un scor frumos la alegerile pentru Parlamentul European. Ce vrea ALDE să demonstreze? Că, dacă tragi tare în politică, ești recompensat cu fotolii ale companiilor statului. Ce uită în schimb liderul ALDE, este faptul că, cel puțin această companie are nevoie de profesioniști și că această companie nu poate fi un „premiu” pentru trepădușii din jurul domniei sale. Complexul Energetic Oltenia este principalul pilon de dezvoltare al județului Gorj și al Olteniei și că de această companie, depind direct sau indirect mai mult de jumătate din oamenii județului Gorj, peste 150 000 oameni.
Mesajul Ministrului Energiei Anton Anton referitor la aceste lucruri, nu există. Sigurul mesaj este cel dat de Președintele Directoratului C.E.Oltenia pe pagina sa de socializare.
C.E.Oltenia a avut un an 2018 dificil, cu pierderi de 1,1 miliarde de lei, cauzate în special de costurile cu achiziția certificatelor de carbon
În acest moment, nu avem o poziţie oficială a ministrului Energiei. Cât privește conduceree C.E.Oltenia, singura luare de poziţie vine din partea Președintelui Directoratului Sorin Boza și este o postare pe pagina sa de socializare :
“Îmi doresc ca cei ce luptă, pentru a strica o muncă titanică dusă de întreaga echipa managerială a Complexului Energetic Oltenia, sa înțeleagă măcar acum ca rezultatele sunt cele ce te ţin in funcție .
După ce înainte de alegerile europarlamentare, anumiți lideri de partid creionaseră noile organigrame de la CEO, vad acum ca încearcă alte piste , poate poate pana la urma se va “ lipi” ceva”!!!
Dacă politicienii ar avea câteva idei de legislație corporatistă, sigur nu ar mai fi lansate în spatiul public astfel de declarații, care să creeze o atmosferă nu tocmai plăcută în rândul minerilor și energeticienilor. Ministerul, ar trebui să ia în calcul și reacțiile băncilor, a furnizorilor de servicii, a colaboratorilor și inclusiv, reacțiile la nivel European cu privire la schimbările politice produse la companiile importante din România.
Vineri, 26 iulie, noul Consiliu de Supraveghere numit politic se va întruni pentru prima dată în mod oficial la sediul C.E.Oltenia.
Așteptăm cu interes, să aflăm dacă legile mai funcționează sau dacă doar criteriile politice sunt cele care guvernează o Românie a anilor 2020!!