“Planul de restructurare” al Complexului Energetic Oltenia începe să arate mai degrabă a „plan de faliment”. Propunerea companiei privind redresarea mineritului din Gorj are în plan înlocuirea unor grupuri de pe cărbune pe gaz. Este vorba de grupurile de la Ișalnița și Craiova, precum și a unui grup de la Turceni.
Fostul lider PDL Ionel Manțog a atras atenția în cadrul unei emisiuni radio, că singurul pierzător în această ecuație este județul Gorj. Transformarea grupurilor energetice de pe cărbune pe gaz se realizează în Dolj, doar un grup în Gorj, mai exact la Turceni, pe când restructurarea din minerit va avea loc în carierele din Gorj.
“Numărul de personal necesar exploatării unor centrale pe gaze făcute la standard 2021 este infinit mai mic decât numărul celor care lucrează în minerit și energie în prezent. Unde se fac acele termocentrale? Ele se fac în Dolj și eventual una la Turceni(…) Turceni doar cu numele este al Gorjului. Altfel spus, pentru județul Gorj, această tranziție înseamnă de fapt o pierdere de activitate economică netă. Gazul se duce în altă parte iar noi rămânem cu o industrie pe cărbune care în șase ani de zile va fi la maxim jumătate și în 10 – 12 ani nu va mai fi deloc.”
Ionel Manțog atrage atenția că activitatea din minerit la nivelul județului Gorj va fi înjumătățită, fapt care înseamnă o pierdere de activitate economică a județului.
Privind lucrurile din această perspectivă, constatăm că „planul de restructurare” are ca efect înjumătățirea activității din minerit, adică și disponibilizări de aproape jumătate din personalul care astăzi își desfășoară activitatea în cadrul companiei, undeva la 6-7 mii de oameni.
Întrebarea este dacă conducerea companiei a ascuns adevărul sau nu a dorit să discute despre acest lucru? Și mai apare o întrebare.
Au avut loc discuții cu sindicatele pe această temă, oamenii au fost informați? Dacă aceste discuții vor avea loc la începutul lunii August, așa cum promiteau cei din conducerea companiei, atunci când planul de restructurare va fi finalizat, ne imaginăm că acestea vor fi doar cu caracter informativ, nicidecum dezbateri sau discuții care să aibă soluții reale.
Acest lucru demonstrează de fapt dezinteresul sindicatelor din minerit și energie pentru soarta minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia și lipsă de transparență din partea conducerii acestei companii.
One thought on “Ionel Manțog: “ În șase ani de zile activitatea din C.E.Oltenia va fi la maxim jumătate și în 10 – 12 ani nu va mai fi deloc.””
Comments are closed.