În ultima perioadă, restructurare, este cuvântul de ordine la Complexul Energetic Oltenia. Fie că vorbim de restructurare umană fie că vorbim de restructurare de capacități.
Într-o intervenție telefonică la Accent tv, Președintele Directoratului C.E.Oltenia, Daniel Burlan a ținut să sublinieze faptul că nu vorbim despre restructurare nici de capital uman și nici de capacități de producție a energiei. Este vorba de pensionări și plecări voluntare precum și de transformarea unor capacități de producție a energiei de pe cărbune pe gaz.
“Programul de restructurare nu înseamnă neaapărat reducerea de capacități, noi vorbim de transformare de capacitatăți, deoarece capacitățile pe care le scoatem din funcțiune vor trebui înlocuite cu ceva. Interconectarea nu ne poate asigura necesarul de consum pentru România. Discutăm de închiderea unor capacități de producție a energiei pe cărbune datorită faptului că unele perimetre de cărbune își epuizează rezerva și atunci va trebui să înlocuim aceste capacități cu altă sursă de producție a energiei. În regiunea noastră nu se poate pune problema producției de energie eoliană și ne este la îndemână înlocuirea anumitor capacități cu grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice de 300 MW dispuse pe patru perimetre.”
Cât privește personalul din producție, Daniel Burlan a declarat că este posibil ca la un moment dat compania să facă angajări. Sigur, această problemă este supusă unui studiu și dacă necesită acest lucru cu siguranță se va realiza.
“În Complexul Energetic Oltenia, media de vârstă este de peste 50 ani, din păcate. În următorii cinci ani vor ieși la pensie aproximativ 4700 de salariați. Pe lângă aceștia vor mai fi și salariați care vor solicita întreruperea contractului de muncă pe cale amiabilă. Este posibil să ne confruntăm cu plecări voluntare ale personalului tânăr. Noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv din punctul de vedere al personalului, în momentul în care trecem anumite capacități de pe carbune pe gaze. În acest moment, deficitul de personal este completat cu angajați de la Minprest, atunci când este cazul.”
Daniel Burlan a ținut să precizeze faptul că el speră că grupurile pe cărbune vor funcționa cât mai mult timp.
“Grupurile pe cărbune vor exista și după 2026, 2030, noi sperăm să funcționeze până în 2040, deoarece avem perimetre miniere care până în anul 2040 pot produce cărbune la un cost eficient.”
2 thoughts on “C.E.Oltenia trebuie să reziste pe piață, cu capacitați de carbune și altfel de capacități.”
Comments are closed.