Începând de luni, 27 ianuarie, la Bruxelles, vor urma două zile de dezbateri importante legate de „tranziția energetică”. Directivele Comisiei Europene pentru un mediu curat, au dat de gândit principalelor țări producătoare de energie pentru a gasi soluții spre o energie verde, curată.
Astfel, pe 27 ianuarie, va avea loc ședința Comitetului Executiv EURACOAL, cât și discuții legate de proiectul CoalTech 2051, un proiect susținut de Comisia Europeană.
“Tranziția energetică” oferă noi provocări, dar și noi oportunități pentru exploatarea cărbunelui în UE – cu emisii mai mici de CO2. Acest proiect de măsuri însoțitoare, susținut de Fondul de Cercetare al UE pentru cărbune și oțel (RFCS), răspunde la imperativele actuale ale politicii UE. Acesta va promova cunoștințele obținute din programul de cercetare RFCS și va împărtăși experiențe cu comunitatea internațională de cercetare. Scopul este de a dezvolta, cu părțile interesate, o agendă de cercetare strategică pentru programul care este aliniat viziunii Uniunii Energetice a UE pentru 2050 și de a crea o rețea europeană de tehnologii cu cărbune curat, care să completeze platforma țintită a Comisiei Europene pentru a sprijini tranziția energetică în regiunile de cărbune.
Discuțiile pe această temă vor continua și pe 28 ianuarie. “CoalTech2051, atelier strategic III privind cercetarea europeană a cărbunelui în lumina obiectivelor politicii UE, până în 2050 și tendințele globale viitoare ale utilizării cărbunelui.”
Tot pe 28 ianuarie, la Parlamentul European va avea loc evenimentul : O nouă perspectivă asupra „industriei cărbunelui în Europa” – o tranziție justă la influența lumii.
Sorin Boza: “ Vom afla soluțiile de decarbonare pe care SUA , cea care emite cea mai mare cantitate de CO2 din întreaga lume, va trebui să le adopte în cel mai scurt timp.”
Prezent la aceste evenimente de la Bruxelles, Președintele Directoratului C.E.Oltenia, Sorin Boza, a declarat pentru Biz Magazin:
„Va fi o întâlnire importantă deoarece este prima întâlnire ce are loc la acest nivel, după aprobarea celor două programe europene noi, Green Deal și Transițion Found. Complexul Energetic Oltenia va prezenta situația actuală a companiei și soluția adoptată prin Memorandum. Pe parcursul celor două zile de întâlniri, voi încerca să aflu alternativele pe care celelalte țări producatoare de energie pe cărbune le-au adoptat în această perioadă.
Întâlnirile de marți, 28 ianuarie, din cadrul Parlamentului European cu secretarul de stat pe energie al Statelor Unite ale Americii vor fi foarte importante, deoarece vom afla soluțiile de decarbonare pe care SUA , cea care emite cea mai mare cantitate de CO2 din întreaga lume, va trebui să le adopte în cel mai scurt timp.
Poziția Poloniei și a Germaniei este de asemenea importantă, ținând cont de influența noilor targeturi cuprinse în Just Transițion Found și va fi urmărită cu mare atenție de către noi, în perioada următoare.”