În fiecare an Sfântul Gheorghe se sărbătorește pe data de 23 aprilie.
În această zi, credincioșii păstrează o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Oamenii țin cu sfințenie câteva lucruri importante.
Sfântul Gheorghe este considerat zeul vegetației, dar și protectorul naturii înverzite, al vitelor și al oilor.
Una dintre cele mai cunoscute tradiții din spiritualitatea populară este aceea că Sfântul Gheorghe și Sfântul Dumitru (Samedru) au o înțelegere cosmică. Așa se face că pe 23 aprilie, atunci când cântă broaștele pentru prima oară, Gheorghe ia cheile de la Dumitru pentru a deschide drumul naturii spre viață.
În dimineața zilei de 23 aprilie capul unei familii, întotdeauna un bărbat, așază la stâlpii porților și ai caselor ramuri verzi. Acestea pot fi puse și la grajdurile animalelor, precum și pe mormintele celor trecuți la cele veșnice. În felul acesta se spune că oamenii și vitele sunt protejați de forțele malefice.
În această zi sfântă nimeni nu are voie să doarmă. Se crede că persoana care încalcă interdicția va fi somnoros tot anul. Pentru a fi apărați de rele, oamenii se cântăresc, astfel ei cred că vor fi sprinteni până la anul, când obiceiul se reînnoiește.
De asemenea, pentru sănătate, tradiția spune că oamenii trebuie să se scalde într-o apă curgătoare înainte de răsărit. Tot înainte de ivirea Soarelui pe cer fetele nemăritate merg pe furiș în pădure pentru a culege mătrăgună și năvalnic. Plantele sunt puse la uscat în pod sau sub streașina casei pentru a le aduce pețitori bogați.