Două companii importante ( Horizon Energy din Ungaria și TDE Services din SUA ) au descoperit cel mai mare câmp petrolifer din Ungaria din ultimii 30 ani.
Cantitatea de țiței care poate fi extrasă este așteptată să permită producerea a 11 000 barili pe zi.
Deși descoperirea este una importantă, această cantitate nu este suficientă Ungariei, țara care importă petrol din Rusia prin intermediul conductei Drujba. Petrolul rusesc își va menține probabil poziția dominantă până la lansarea noii strategii a Budapestei privind mixul energetic.
Strategia Ungariei din sectorul energetic este bazată pe doi piloni: energia nucleară și cea regenerabilă. Cele patru blocuri ale centralei nucleare a Ungariei au o capacitate combinată de 2000 MW. Ungaria este în curs de a extinde centrala de la Paks cu două noi blocuri de 1200 MW fiecare.
“ În perioada de vârf, Ungaria are nevoie să importe peste 50 % din nevoile de energie și din acest motiv proiecte ca Paks sunt vitale” , spunea Michael Keroulle, executiv în cadrul GE Steam Power
Obiectivul Ungariei este de a crește procentul reprezentat de energia regenerabilă în cadrul consumului total la 20 % până în 2030 de la aproximativ 14-15 % cât este în prezent, grație biomasei.
Spre deosebire de Ungaria, în România, energia regenerabilă reprezintă în prezent aproximativ 20 % din totalul nevoilor de energie. O recomandare a Uniunii Europene, sugerează Romțniei o creștere a energiei regenerabile de aproximativ 20 % – 30 % până în anul 2030.
One thought on “Ungaria stă pe o comoară”
Comments are closed.