ANAF îți arată colții! Vrea să recupereze banii.

În aceste zile, ANAF începe războiul recuperării banilor. Instituția analizează situația celor care pe perioada stării de urgență/stării de alertă și-au amânat plata obligațiilor fiscale și se pregătește ca după data la care expiră facilitățile fiscale acordate de autorități, 25 octombrie, să treacă la recuperarea sumelor la buget, inclusiv prin atragerea răspunderii solidare a persoanelor care sunt răspunzătoare pentru neplată, ne arată o analiză realizată de profit.ro.

Până la finalul lunii iunie, firmele au declarat obligații de plată în cuantum de 10,3 miliarde lei în baza facilităților acordate de Guvern în luna martie, însă acestea nu au fost achitate.

În aceea perioadă a fost debutul pandemiei de coronavirus în România, astfel că Guvernul a decis în martie că firmele să poată amâna plata obligațiilor fiscale fără riscul de executări/popriri din parte ANAF și fără să acumuleze penalități și dobânzi.

Potrivit profit.ro, ANAF are în vedere facilități fiscale pentru bunii plătitori și mediatizarea celor mai buni plătitori de impozite și taxe printr-o listă albă, identificarea primilor 100 de contribuabili mari plătitori și primilor 100 mari debitori.

Nici persoanele fizice nu sunt lăsate deoparte, astfel că ANAF, se pregătește și pentru instituirea de măsuri asiguratorii pentru a garanta recuperarea obligațiilor bugetare, dar și pentru mediere, astfel încât să identifice soluții optime pentru stingerea datoriilor.

Trebuie știut faptul că măsurile de recuperare pot fi extinse de la marii debitori, la persoanele fizice răspunzătoare pentru neplata obligațiilor. În această situație urmează o analiză riguroasă privind atragerea răspunderii solidare precizeaza cei de la profit.ro

Lasa un comentariu