Anton Anton: “Vorbim de un viitor al cărbunelui până cel puțin în 2030 “

Astăzi, ministrul Energiei Anton Anton a susținut o conferință de presă în care a subliniat faptul că „ Am reușit să provocăm o dinamică investițională pe care sistemul energetic nu a mai cunoscut-o în ultimii 10 ani ”.

Investițiile în domeniul energetic au accelerat și am creat premise pentru investiții noi, a spus Anton Anton

  • Centrala de la Iernut este finalizată în proporție de 75%
  • Hidroelectrica a primit cinci oferte pentru retehnologizarea Vidraru
  • Au fost date în exploatare trei fronturi noi de lucru la CE Oltenia
  • Romgaz – pe punctul de a recepționa studiul de fezabilitate pentru  grupul de la Mintia

Au fost date în exploatare trei fronturi noi de lucru la CE Oltenia

Anton Anton a mai spus ca au fost date în exploatare trei fronturi noi de lucru la CE Oltenia:

“Încercăm să înlocuim treptat cărbunele cu o sursă mai prietenoasă, din punct de vedere al mediului, gazul. Ne bazăm pe un sistem de finanțare al Comisiei Europene. (…)

Când am venit la minister, existau niște dosare care stăteau liniștite din 2015 cu cereri ale CEO pentru noi fronturi de lucru. Anul acesta, am aprobat exproprierile pentru un nou front de lucru, pe lângă cele trei exproprieri aprobate anul trecut.

Astfel, am finalizat exproprierile și am pus în exploatare perimetrele de la Roșia, Roșiuța și Jilț Sud.  Suntem destul de avansați și cu Pinoasa, altă viitoare sursă de lignit pentru CEO.  În total, vorbim de milioane de tone anual de lignit din aceste noi trei surse.

Sigur că poate să existe o nelămurire: de ce deschidem noi fronturi de lucru la CEO când tendința Europei este de decarbonare?!

Răspunsul este unul pe care l-am mai dat public și îl reiau: fiecare stat face această tranziție în ritmul în care o poate susține. Am spus foarte clar și în Strategia Energetică Națională că mai vorbim de un viitor al cărbunelui până cel puțin în 2030.“

Lasa un comentariu