Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale alocă 10 milioane de lei pentru liceele tehnologice cu profil preponderent agricol din toată țara. 56 de licee vor beneficia de sprijin guvernamental pentru dezvoltarea învățământului agricol românesc. Printre instituțiile de învățământ eligibile pentru finanțare se numără și Liceul Tehnologic Bârsești.
Suma de bani care se preconizează a fi primită pentru acest trimestru se ridică la aproximativ 175 000 de lei, finanțarea fiind asigurată de la bugetul de stat către bugetele locale prin MADR. Conducerea Liceului Tehnologic Bârsești a primit cu brațele deschise vestea investiției, întrucât este pentru prima dată după foarte mulți ani când liceele agricole beneficiază de ajutor din partea Ministerului Agriculturii.
„Este un lucru extraordinar pentru noi, întrucât din punctul nostru de vedere se urmărește o relansare a învățământului liceal agricol în România” – a precizat directorul Liceului Tehnologic Bârsești, Maria Dabelea.
După cum se specifică și în comunicatul Ministerului, într-adevăr, proiectul are ca obiectiv întinerirea și profesionalizarea forței de muncă din agricultură.
Conducerea unității de învățământ de la Bârsești are ca obiectiv susținerea și înființarea unor noi specializări și calificări profesionale, în concordanță cu noile cerințe ale agriculturii moderne. De asemenea, se are în vedere îmbunătățirea bazei materiale și perfecționarea cadrelor didactice, organizarea de stagii de practică prin schimburi de experiență atât cu alte licee din țară cât și din străinătate.
În prezent, 830 de elevi învață la Bârsești la mai multe profiluri, însă cea mai importantă specializare a liceului o reprezintă cea de technician veterinar. Liceul Tehnologic Bârsești este singurul din regiunea olteniei care deține această specializare.
„Suntem singurul liceu din toată regiunea sud-vest Oltenia care are această specializare. Suntem mândri de asta și sperăm că o să și putem duce în continuare această specializare. Să sperăm că părinții vor vrea să își reorienteze elevii spre învățământul agricol.” – a declarat directorul liceului.
Instituția de învățământ a mai fost ajutată financiar în trecut, însă de administrația publică locală. S-au făcut investiții în infrastructura liceului și în baza materială, dar necesitățile liceului nu au fost acoperite pe deplin. Conducerea unității speră ca anul viitor să fie alocate și alte fonduri pentru liceele tehnologice și astfel învățământul agricol să fie readus în atenția părinților și a elevilor.