CE Oltenia, sub semnul protestelor

Ziua de miercuri a fost sub semnul protestelor la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Aproape 400 de mineri de la Cariera Lupoaia au refuzat să intre la muncă în schimburile I și II, alte câteva sute au întrerupt activitatea și la Cariera Roșiuța. Proteste au fost, câteva ore, și la Cariera Roșia. De la Cariera Jilț Nord, aproape 50 de mineri au pornit în marș spre Târgu Jiu. Au mers pe jos aproximativ 40 de kilometri pentru a-și spune problemele.

„Să intrăm peste ei! Ne tratează ca pe niște animale!

Ajunși la Târgu Jiu, după aproape opt ore de mers pe jos, minerii au intrat cu forța în sediul companiei. „Să intrăm peste ei, colegi mineri! Este sediul nostru, nu al lor. Noi ducem greul acestei companii!”, a fost semnalul minerilor. Oamenii au spus că au ajuns la limita răbdării: „Suntem tratați ca niște animale. Ne-au vândut și sindicaliștii și administrația. Cine poate trăi pe salariul minim pe economie? Muncim în condiții inumane. Stăm în nămol până la genunchi. După 30 de ani de muncă în condițiile astea, să primește salariul ca la talpă, mai puțin decât un șofer. Nu mai vorbim de zecile de mii de euro, bani pe care îi câștigă directorii! Noi mergem pe jos și ei se plimbă cu mașini de lux!”, a spus unul dintre minerii protestatari.

Au negociat până la ora 02.00 dimineața

La câteva minute distanță, Sorin Boza, directorul CEO, i-a invitat la discuții. Negocierile s-au întins până aproape de ora 2, joi dimineața.

Minerii i-au spus directorului Boza că sunt nemulțumiți de modul în care au fost împărțiți banii pentru armonizarea salarială în cariere, dar și de faptul că ei nu vor primi spor de fidelitate spre deosebire de colegii lor de la birouri. În plus, oamenii i-au mai cerut lui Boza să desființeze posturile de inspectori sociali. Cele mai multe dintre ele sunt ocupate de lideri de sindicat. „Eu le-am ascultat toate doleanțele. A rămas să ne mai întâlnim peste o săptămână să vedem ce soluții sunt. Oamenii nu au cerut ceva imposibil și sunt convins că vom găsi soluții”, a spus Sorin Boza, la finalul negocierilor.

Promisiunea oficialilor CEO

Sorin Boza a reușit să-i convingă și pe minerii din celelalte cariere să renunțe la proteste și să intre la muncă. Au primit, în schimb, promisiuni că doleanțele lor vor fi analizate și se vor găsi soluții pentru nemulțumirile pe care le au. „Orice problema ridicata de salariati este analizata in vederea solutionarii in timpul cel mai scurt posibil si in limita posibilitatilor financiare, dialogul constructiv demonstrand de fiecare data ca este calea optima pentru rezolvarea oricaror nemultumiri. Incheierea noului Contract Colectiv de Munca, semnat in data de 21.03.2018 de catre toate federatiile sindicale, reprezinta asigurarea cadrului legal necesar asumarii si indeplinirii obligatiilor si drepturilor convenite cu partenerii de dialog social”, a transmis compania într-un comunicat de presă.

Joi, conflictele au fost dezamorsate și nu au mai fost înregistrate probleme în cariere.

Lasa un comentariu