Certificatele de carbon, marea problemă europeană

Am citit în aceste zile, foarte multe declarații ale oamenilor politici și nu numai, referitoare la Complexul Energetic Oltenia.

Unii dintre politicieni au ajuns să folosească Complexul Energetic Oltenia, ca pe un sac de box. Dacă nu mai au despre ce vorbi ( de multe ori nu au pentru că efectiv nu fac nimic ), își ia o pungă cu semințe și încep ca niște “cocalari” să le spargă și să-și dea cu părerea despre companie. Este adevărat, sunt din ce în ce mai puțini, pentru că unii dintre ei au înțeles care este rolul C.E.Oltenia în județul Gorj, în Oltenia și chiar la nivel national. Le reamintesc, că datoria lor este aceea de a deschide uși, de a face loby, de a ajuta și de a sprijini companiile românești cu probleme, prin adoptarea celor mai bune măsuri în acest sens.

Citeam zilele trecute un material, în care se sublinia faptul că problema certificatelor de carbon este una importantă pentru toți producătorii de energie pe carbune din Europa și nu numai.

Cu toate acestea, marile țări europene au găsit scheme de sprijin pentru companiile care întâmpină dificultăți în achitarea acestor taxe. Spre exemplu, Polonia, mare producătoare de energie pe cărbune a făcut acest lucru.

“Parlamentul polonez a votat săptămâna trecută o lege menită să-şi ajute industria să facă faţă majorării puternice a preţurilor electricităţii generate de creşterea costurilor emisiilor de CO2, notează Le Figaro.

În cadrul programului, Varşovia va transfera aproximativ 900 milioane de zloţi (211 mil.

euro) pe an începând cu 2020 companiilor cu un consum puternic de energie pentru a le ajuta să rămână competitive şi să păstreze aproximativ 1,3 milioane de locuri de muncă.”, titra Ziarul Financiar zilele trecute ( ediția de marți 23.iulie 2019 ).

Raportat la România, Sorin Boza, Președintele celei mai mari companii plătitoare de certificate de CO2, C.E.Oltenia, dă asigurări că și pentru țara noastră există o schemă de ajutor la care se lucrează, dar care este obligatoriu să fie finalizată cel târziu în luna Octombrie a acestui an și aprobată de Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2019. Este o schemă de ajutor care vine în sprijinul tuturor companiilor care plătesc certificate de carbon, nu doar în sprijinul C.E.Oltenia.

Dacă această schemă de ajutor va fi finalizată, soarta companiei energetice va fi cu siguranță alta. Iata ce spunea Sorin Boza pe o pagină de socializare:

“ Știți că dacă nu plăteam certificate de CO2 astăzi rezultatele companiei erau plus 550 milioane RON profit? Știți ca din punct de vedere operațional compania are rezultate pozitive ? Aici se vede și se poate analiza activitatatea unei echipe! (….)
Vorbim de “dezastru “!!! Care este dezastrul? Ca nu avem datorii la stat? Ca nu avem datorii la furnizori? Ca am crescut fondul de salarii fata de acum 2 ani cu peste 160 milioane RON? Faptul ca oamenii își iau salariile mărite la timp ? Faptul ca menținem aceasta companie pe linia de plutire, căutând soluții LEGALE sa identificam soluții de supraviețuire și va promit, că in ciuda multora, le vom găsi”

Trebuie subliniat faptul că marți, prețurile au continuat să crească pe piața europeană de carbon, îndreptându-se vertiginos spre prețul de 30 euro/certificat, atingând cel mai mare nivel din 2006. Înainte de a închide ședința de marți, prețul era cotat la 29,81 euro/certificat, cu 0,82 euro/certificat mai mare față de ziua de luni.

“Valul de caniculă determină o creștere a cererii pe  cărbune și gaz, în timp ce închiderea mai multor reactoare nucleare în Franța  va determina creșterea energiei importate din Germania, acolo unde energia se bazează mult pe centralele pe bază de cărbune, mari emitente de CO2. Potrivit analiștilor, valul de căldură este scuza perfectă pentru speculatori, pentru a împinge prețurile certificatelor peste pragul de 30 euro iar odată atins acest prag, jucătorii își vor putea închide pozițiile și marca profiturile semnificative făcute în această perioadă. ”, spun experții europeni.

Centralele pe cărbune nu sunt singurele din lume care emit dioxid de carbon.

Iată,” mediul digital generează în prezent 4 la sută din gazul cu efect de seră din lume, mult mai mult decât transportul aerian civil. Iar dintre toate utilizările mediului online, producțiile video – cu precădere cele pornografice – reprezintă principala sursă de emitere de gaz cu efect de seră”. Asta explică un raport intitulat „Clima: folosirea nesustenabilă a conținutului video, un studiu condus de Maxime Efoui-Hess pentru think thank-ul The Shift Project.” titrează Digi 24.

Tot Digi 24 spune că “S-a calculat că dacă Internetul ar fi fost o țară, ar fi fost al treilea consumator mondial de energie, după China și Statele Unite.

Sigur, discuțiile legate de emisia gazelor cu efect de seră sunt mai ample. Am ținut doar să subliniez faptul că, la fel ca alte țări care fac tot felul de studii, care caută soluții și România ar trebui să se concentreze mult mai mult în această zonă. Cu siguranță, există soluții pentru țara noastră, doar că acestea trebuie căutate și rezolvate. Cu ajutor politic, cu specialisti, cu analiști, cu tot ceea ce poate ajuta în acest domeniu.

Lasa un comentariu

One thought on “Certificatele de carbon, marea problemă europeană

Comments are closed.