Certificatele de CO2 au sărit de 28 de euro bucata

Situația devine din ce în ce mai gravă la Complexul Energetic Oltenia, din punctul de vedere al achiziției certificatelor de CO2 .Prețul acestora este cel mai mare din ultimii ani și există o tendință de creștere. În momentul de față, prețul a ajuns la 28,11 euro per certificat.

În ultima lună prețul nu a scăzut sub 24 de euro per certificat, ceea ce a generat îngrijorare în rândul companiilor plătitoare de certificate de CO2.

 

Complexul Energetic Oltenia cumpără în fiecare zi certificate de CO2 pentru producția aferentă anului actual. Este însă dificil de realizat achiziții majore, având în vedere prețul care a explodat săptămâna aceasta și a trecut de 28 de euro. Complexul Energetic Oltenia a plătit anul trecut numai pe cetificatele de CO2 peste 200 de milioane de euro. 500 de milioane de lei au provenit dintr-un credit bancar.

Certificatele de CO2 pentru producția anului 2019 trebuie să fie cumpărate până la finalul lunii aprilie 2020. Se încearcă în același timp aplicarea unei scheme de sprijin pentru CEO și ceilalți producători plătitori ai taxei de poluare. Schema de sprijin va fi aprobată, prin Memorandum, de către Guvern.

Lasa un comentariu