Cobor oile de la munte… online!

 

Festivalul pastoral „Coborâtul oilor de la munte” are loc în acest weekend. Din păcate, pandemia de coronavirus a anulat toate festivitățile și toate manifestările dedicate tradițiilor rurale. Acum, toate s-au mutat în mediul online.

 Și manifestarea RURAL FEST va avea loc în acest weekend și este organizată de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Aceasta va fi inclusă și anul acesta în cadrul Festivalului folcloric păstoresc „Coborâtul oilor de la munte” ediția a XXVIII-a.

Evenimentul se va desfășura, vineri, sâmbătă și duminică (18 – 20 septembrie 2020), online, ca urmare a măsurilor impuse pe plan național privind limitarea riscurilor generate de coronavirusul SARS-COV-2. RURAL FEST, ajuns la ediția a II-a, propune online pe paginile de facebook ale instituțiilor organizatoare:  Târgul de produse și meșteșuguri tradiționale, un tur în imagini al muzeului care se găsește în cadrul Căminului Cultural „Ion Nițulescu” din Baia de Fier, dar și prepararea pâinii de casă.

În cadrul Târgului de produse și meșteșuguri tradiționale publicul va putea alege online cusături și țesături, costume populare, bijuterii, miniaturi  în lemn, produse apicole, produse lactate, dar și alte produse alimentare tradiționale din zona de sub munte. Fiecare meșter popular va avea trecute produsele pe care le vinde, dar și un număr de telefon pentru a putea fi contactat de cei care doresc să cumpere.

Totodată, mai multe costume tradiționale și obiecte vechi au fost expuse într-un muzeu din cadrul Căminului Cultural „Ion Nițulescu” în comuna Baia de Fier. În turul acestui muzeu se vor putea vedea costume din zona de sub munte, țesături, ceramică, un război de țesut vechi și alte obiecte din lemn folosite de gospodine.

De asemenea, în cadrul ”RURAL FEST” organizatorii propun ca publicul să urmărească online o doamnă din Baia de Fier care va face o pâine de casă după o rețetă din generație în generație. Toată rețeta va putea fi urmărită pas cu pas pe Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj pe pagina de Facebook.

 

Lasa un comentariu