Undeva pe la mijlocul lunii Ianuarie mi-a trecut prin fața ochilor știrea conform căreia Consiliul Județean Gorj participă în luna Ianuarie la unul dintre cele mai mari târguri de turism europene – FITUR Madrid! Și am fost impresionată, așa încât am început din aproape în aproape să caut mai multe informații despre această participare !
Am urmărit informațiile strecurate timid pe parcursul desfășurării târgului, dar am solicitat și informații suplimentare după finalizarea acestuia. Și spre deosebire de alți reprezentanți mass-media din Târgu Jiu, care au primit la rându-le informațiile solicitate de BizMagazin, eu nu mă pot mulțumi să fac copy-paste la informațiile transmise de Consiliul Județean, ci îmi propun să fac o mică analiză privind această inițiativă. Și vă prezint în acest material concluziile mele.
Prin urmare, în perioada 17 – 21 Ianuarie 2018, Consiliul Județean Gorj – UAT Județul Gorj a participat, în cadrul unui stand realizat de către Ministerul Turismului și reprezentând România, la unul dintre cele mai mari târguri internationale de turism din Europa, FITUR, la Madrid. Așa cum ni s-a transmis la redacție, „ Târgul de la Madrid este considerat, ca importanță, al doilea târg de profil din Europa, după Berlin”.
Dacă ar fi să concluzionez la început, aș spune așa : a fost o participare intervenită pe „nepusă masă”, fără o pregătire prealabilă și, mai ales, fără follow-up. Sau, cel puțin așa reiese din informațiile parvenite nouă într-un fel sau altul.
Importanța participării la târguri și expoziții naționale și internaționale
Participarea la târguri și expoziții este, într-adevăr, una din cele mai eficiente metode de comunicare atât în perioadele de creștere, cât, mai ales, în perioadele de scădere economică. Pe lângă eficiența ridicată în asimilarea mesajelor, târgurile și expozițiile oferă avantajul de a comunica cu un nucleu dur de clienți care au un interes ridicat și direct față de oferta expusă. Cu alte cuvinte, vizitatorii din cadrul unui târg sau expoziție ajung în acel perimetru pentru că sunt interesați de obiectul acesteia, deci de eventualele oferte aduse în prim plan de către expozanți.
În prezent, însă, există un exces de abundență la târguri și expoziții. Totul este „prea mult” și „prea repede”. Ofertele sunt din ce în ce mai multe, opțiunile unui potențial client sunt din ce în ce mai multe, sursele de informare sunt din ce în ce mai multe. Prin urmare, mesajul pe care expozantul îl transmite și felul în care acesta este transmis este esențial. El trebuie să capteze atenția clientului și să-l determine rapid la acțiune.
Și astfel ajungem la un alt element esențial în participarea la târguri și expoziții: pregătirea acesteia. Pregătirea participării la un astfel de eveniment se face cu cel puțin 6 luni înainte. Se stabilesc obiectivele participării, se rezervă spațiile expoziționale, se stabilesc partenerii co-expozanți, se concep standurile expoziționale, se obțin informații privind ceilalți expozanți, se stabilesc eventuale întâlniri de afaceri în cadrul special creat în acest sens, se implementează campania de promovare pre-eveniment, se stabilesc responsabilitățile personalului de la stand, etc.
Și iată prima probă a concluziei mele premature. Această pregătire nu a existat în cazul Consiliului Județean Gorj, pentru că ei au primit invitația de participare din partea Ministerului Turismului abia pe data de 8 Ianuarie 2018. Primul (și ultimul) comunicat de presă transmis de această instituție a fost pe data de 11 Ianuarie 2018 (cu doar 6 zile înaintea începerii evenimentului), iar acesta a fost transmis doar către presa locală din județul Gorj care, oricât ne-am dori, cu greu va putea vreodată să transmită informații de mare interes comunității spaniole din Madrid.
Adresa MT catre CJ Gorj Comunicat FITUR Madrid
Ca titlu de comparație, pe website-ul oficial FITUR, la rubrica „Exhibitors news” există comunicate și informări din partea diverșilor expozanți încă la începutul lunii Decembrie 2017. Este în mod definitoriu o modalitate de atragere a potențialilor vizitatori direct spre standul lor. Este cu siguranță o acțiune de promovare foarte bine țintită și care ajută la eficientizarea costurilor de participare. Nu este cazul României. Nici Ministerul Turismului și niciunul dintre membri standului României nu a dorit sa profite de această modalitate de promovare directă. Să se promoveze Italia, Slovenia, Malaezia, Bali, Sankt Petersburg, ș.a, căci noi suntem destul de cunoscuți!
România deține o pondere de 0,4% în totalul numărului de turiști internaționali din Europa
În vastul material despre „Teoria Turismului„ pe care l-am publicat acum câteva luni în varianta online a revistei noastre (https://www.bizmagazin.ro/teoria-turismului/ ) arătam cu cifre cum România se află la coada clasamentului privind atragerea de turiști internaționali, atrăgând în 2015 doar 0,4% din totalul de peste 600 de milioane de turiști internaționali cu care se mândrește Europa, adică puțin peste 2 milioane de turiști internaționali veniți în România. În 2016 cifrele nu s-au schimbat prea mult, căci numărul de turiști străini se ridică la 2,480,824, după cum se arată în datele INSEE. Deci creștere aproape nulă față de 2015. Cu o pregătire atât de „temeinică” privind participarea la târgurile și expozițiile internaționale de profil, nu suntem uimiți de rezultate.

În comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Gorj, pe data de 11 Ianuarie 2018, ni se precizează faptul că „în cadrul strategiei de promovare a turismului românesc, piața spaniolă este prioritară, deoarece din punct de vedere al numărului de turiști spanioli care au vizitat România, clasează Spania în topul primelor 10 țări europene”. Îi credem pe cuvânt și acceptăm motivația privind această participare.
Nu mă înțelegeți greșit: participarea în sine este o alternativă extraordinară la promovarea negativă de care România are parte de prea multă vreme datorită scenei politice volatile și a revoltelor de tot tipul. Este timpul și nevoia de a prezenta Europei o „altă față” a României, o față despre care să scrie cu venerație toată mass-media europeană. Iar FITUR a fost o opțiune extraordinară, el fiind plasat în topul evenimentelor de gen, alături de expozițiile de turism de la Berlin sau Frankfurt.
Ba chiar, într-un an al Centenarului, cu o strategie și o planificare făcute ca la carte, România s-ar fi putut promova agresiv ca destinație turistică de excepție în anul 2018. Deși anul Centenarului pare a fi fost luat în calcul din punct de vedere al comunicării grafice, în ceea ce privește participările la târguri și expoziții de turism însă, nu sunt foarte convinsă de pregătirea temeinică prealabilă.

Nu atâta timp cât „Ministerul Turismului anunță lansarea procedurilor de licitație publică pentru achiziționarea serviciilor de amenajare a standurilor, în vederea participării la târgurile și manifestările internaționale, acolo unde, conform Ordinului Ministrului nr. 1111, din data de 06.11.2017, România va fi promovată pe parcursul anului 2018 ca destinație turistică” abia pe data de 29 Noiembrie 2017, adică cu exact 2 luni jumate înaintea primei manifestări de gen (extract de pe pagina Facebook a Ministerului Turismului) .
FITUR – cifre record privind participarea

Târgul Internațional de Turism FITUR de la Madrid, desfășurat în perioada 17 – 21 Ianuarie 2018, și al cărei partener anul acesta a fost INDIA, a prezentat în comunicatul de presă lansat la finalul evenimentului cifrele record înregistrate de acest eveniment cu o vechime de 24 de ani. Mai precis, 251 000 de participanți la eveniment – cifră record în toată istoria acestuia , 140 120 de reprezentanți de companii din întreaga lume, peste 10 000 de companii din 165 de țări cu standuri expoziționale întinse pe o suprafață de peste 65000 mp, 6800 de întâlniri de afaceri programate în spațiile special amenajate și peste 38000 de întâlniri de afaceri solicitate online. Nici în mediul digital acest eveniment nu s-a lăsat mai prejos, lăudându-se cu peste 200 000 de urmăritori, 40 de milioane de vizualizări de pagini și peste 21 de milioane de tweet-uri.

Doar câteva motive care te fac să îți spui că mai bine ai fi pregătit pentru un astfel de eveniment. Cu atât mai mult cu cât el beneficiază de prezența, la festivitățile de deschidere oficială, a Regelui și Reginei Spaniei și altor 600 de demnitari oficiali.
De aceea, pare cel puțin stranie invitația adresată de către Ministerul Turismului la data de 8 Ianuarie 2018 (adică cu doar 10 zile înainte de eveniment), prin care acesta solicită Consiliului Județean Gorj prezența în cadrul standului României cu „ansambluri / formații folclorice„ și „meșteri populari din zona dumneavoastră”.
Consiliul Județean Gorj, pe de altă parte, a găsit oportună participarea la acest mare eveniment de importanță strategică chiar pentru județul Gorj, cu obiectivul clar de a „promova potențialul turistic și oferta de servicii turistice locale, atât la nivel european cât și la nivel internațional” evidențiind în mod deosebit programul de promovare turistică „Vino acasă la Brâncuși”.
Ca urmare deci a acestei solicitări, la Standul de prezentare al României, în perioada 17 – 21 ianuarie 2018, au participat cu obiecte tradiționale și demonstrații meșterii populari Filomela Tiștere – țesătoare și Nicolae Rotaru – cioplitor, din partea Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, iar în perioada 20 – 21 ianuarie 2018, un grup folcloric al Ansamblului „Doina Gorjului” format din 3 perechi de dansatori și 4 instrumentiști.
Și merită lăudată această participare. Știm cu toții ce spectacol remarcabil pot face profesioniștii Ansamblului „Doina Gorjului” sau membrii Școlii Populare de Artă de la Târgu Jiu. În plus, o altă condiție importantă pentru a asigura succesul participării la un mare târg internațional este spectacolul oferit la stand, menit evident să atragă atenția către acesta. Obiectivul pare să fi fost atins, cu atât mai mult cu cât Consiliul Județean ne-a informat că un număr de aproximativ 15000 de vizitatori au fost la standul României, acesta reprezentând aproape 6% din totalul vizitatorilor evenimentului.
Participare cu aștepări 0, deci rezultate pe măsură!
FITUR se prezintă drept un „spațiu de întâlnire pentru profesioniștii din domeniul turismului, în care aceștia pot stabili linii de acțiune, strategii și alianțe de afaceri pentru a energiza și consolida afacerea lor, inovând pentru a răspunde cerințelor în schimbare ale pieței”. Deși Consiliul Județean Gorj nu este o „afacere”, acesta este o instituție care are obligația de a face demersurile și a crea cadrul necesar pentru promovarea zonelor turistice din județ, pentru „o mai bună vizibilitate națională și internațională a județului Gorj ca destinație turistică din România cu potențial și perspective de dezvoltare”, după cum ne precizează chiar ei. De aceea, în primul rând suntem uimiți de faptul că, în vederea participării la această expoziție, CJ Gorj nu a considerat necesară implicarea nou createlor CNIPT-uri din județ și nici nu a reunit, în vederea stabilirii obiectivelor participării și a rezultatelor dorite de la aceasta, principalii actori din domeniul turismului din Gorj. Ar fi demersul cel mai logic de făcut.

Aș fi preferat să aud că județul Gorj a cheltuit mai mult de 3000 euro, având în delegația sa nu doar funcționari publici din cadrul Consiliului, ci și câțiva reprezentanți din domeniul turismului, directori de operatori turistici veniți pentru a prezenta ofertele de circuite turistice în județ, etc. Strecurarea unor cărți de vizită către un anumit număr de oficiali români și spanioli nu este suficient! Cred cu încredere că nu vor exista rezultate concrete și nu se va ameliora în nici un fel numărul turiștilor spanioli ce bat la ușa județului nostru în urma acestui demers.
Ca idee, consider că această participare ar fi trebuit văzută ca o oportunitate de a crea premisele unor parteneriate strategice cu operatori de turism din Spania cel puțin, în vederea includerii în circuitele lor turistice internaționale a unor obiective importante din județul Gorj. Mai mult, Standul României, prin colaborarea celor 29 de companii și organizații care l-au compus, ar fi putut prezenta oferte concrete și circuite turistice notorii pentru anul 2018, prin care să promoveze România ca destinație turistică. Altfel, pare doar o adunătură de companii de turism, strânse aleatoriu, în jurul unui nume.
Dintre membrii componenți ai standului României, am identificat doar agenția AmeroTours care prezintă circuite turistice din România, prezentate foarte autentic, în engleză și spaniolă, pe tematici. Din păcate pentru participantul Consiliu Județean Gorj, Gorjul și Oltenia în general nu făceau parte dintre aceste tematici! Iată o linie pe care s-ar fi putut lucra în avans pentru o eventuală colaborare / parteneriat.

În ceea ce privește AtlanticTour, un al participant în cadrul Standului României, mă face să-mi pun întrebarea care a fost interesul satisfăcut pentru România de către această agenție de voiaj ce a promovat pe pagina sa web city-break-uri în Amsterdam, Paris, Barcelona sau Londra? Rămân cu întrebarea.

Promovarea nu face parte din vocabularul autorităților gorjene

Sunt foarte uimită că trebuie să ating acest punct sensibil, capitolul promovare, cu atât mai mult cu cât Consilierul Președintelui Consiliului Județean Gorj pe probleme de Relații Externe și unul dintre cei 3 reprezentanți ai CJ la FITUR, domnul Ovidiu Popescu, este fost director de radio local și de agenție de publicitate locală. Prefer să pun lipsa completă de promovare pe seama deciziei târzii de participare și a lipsei timpului necesar de pregătire, decât pe ignorarea unui instrument major de atragere de potențiali vizitatori și parteneriate. Trebuie totuși să precizez: participarea la un astfel de târg nu este doar pentru impresie artistică! Nu este suficient! Spectacolul este doar pentru a atrage atenția. Ulterior, trebuie să avem capacitatea de a direcționa această atenție în direcția pe care-o ne-o dorim și de a fructifica momentul respectiv transformându-l în rezultate palpabile.
Aș începe prin a-l întreba pe domnul Ovidiu Popescu câte date concrete au obținut reprezentanții CJ Gorj de la cei 15 000 de vizitatori la standul României? Știți de ce întreb? Pentru că, în acțiunea numită follow-up, ar trebui să existe o campanie de emailing către acești 15000 de vizitatori, prin intermediul cărora să le transmiteți oferte speciale…de exemplu o ofertă de escapadă în 2 la Târgu Jiu sau în județ cu ocazia sărbătorii lui Saint Valentine! Doar o idee fulger! Ca să fiu constructivă!

Aș continua prin a-l întreba pe Ovidiu Popescu cum a găsit curajul și indolența de a se prezenta la un astfel de târg cu un website precum cel al http://brancusihomeland.ro/ , în cadrul căruia postările datează din 2011- 2015? Cu presentimentul că acest website este realizat prin finanțări europene, trebuie să fac precizarea că are aceeași imagine globală ternă ca toate celelalte website-uri din județul Gorj. Nimic care să te atragă, să te incite să vrei să vezi mai mult. Informație cu carul, neactualizată, în engleză, cu imagini statice, neatractive și FĂRĂ NICIO OFERTĂ TURISTICĂ! Vă GARANTEZ că niciun turist nu va fi stimulat să vină să viziteze județul Gorj după ce a aruncat o privire pe acest website!
Facebook și Tweeter n-au ajuns încă la Gorj. Mark Zuckerberg se simte jignit!
Și, în final, mă voi lega de promovarea online a participării la acest eveniment. Facebook și Twitter, știm cu toții, au devenit instrumente de promovare online de netăgăduit! Indispensabile!
După Italia, Spania este statul european care găzduieşte cea mai numerosă comunitate de români. Peste 1 milion de români trăiesc în Spania, iar cei mai mulți dintre ei trăiesc în capitala acesteia, Madrid. Ce instrument de lobby-ing major pe care Consiliul Județean Gorj nu l-a luat în calcul pentru a se promova! În informațiile primite din partea Consiliului Județean Gorj în urma cererii noastre, ni s-a vorbit despre comunitatea românească din Spania și despre prezența la standul Gorjului a românilor din Spania însoțiți de prietenii și partenerii acestora. Câți dintre ei au fost însă prezenți? Căci nu există nicio urmă de informare prealabilă evenimentului adresată acestei comunități. Există cel puțin patru publicații online destinate diasporei din Spania unde s-ar fi putut promova prezența Standului României la acest eveniment. Există cel puțin două grupuri de discuții ale românilor din Madrid, pe rețeaua de socializare Facebook.

Dar e mult să discutăm despre promovarea adresată românilor din Spania. Căci Consiliul Județean Gorj nu a beneficiat de niciun fel de vizibilitate online. Nici măcar adresată comunității locale din Gorj, care ar fi putut eventual să transmită informația în continuare. Primele informări online legate de participarea la acest mare eveniment au apărut pe Facebook în timpul evenimentului. Aș fi tentată să cred că acest lucru s-a întâmplat în urma postării pe care am făcut-o pe pagina mea de Facebook, pe data de 18 Ianuarie a.c. Căci prima postare pe pagina de Facebook a CJ Gorj legată de acest eveniment a apărut pe data de 19 Ianuarie, ca urmare a identificării acestuia de către Ministerul Turismului. Nicio informare sau fotografie de la deschiderea oficială a evenimentului. Nimic legat de primele impresii, primii vizitatori la stand, nici un reportaj video care să ne suscite interesul până la apariția Ansamblului „Doina Gorjului„. Despre Twitter nici nu mai vorbim, atâta timp cât Consiliul Județean Gorj nu are pagină Twitter!
Cu alte cuvinte, promovare inexistentă!
În jurul unui astfel de eveniment este necesară o întreagă echipă, fiecare cu responsabilități clare, acoperind diferitele aspecte ale participării.
Mă opresc aici, deși sunt convinsă că încă ar mai fi aspecte de luat în discuție privind această participare la un eveniment european. Sper doar ca observațiile mele să fie luate ca atare și, de ce nu, implementate în cazul unei acțiuni similare viitoare!
La câți mai mulți turiști, spanioli sau nu, în județul Gorj!