File de istorie contemporană 19 octombrie 2017

Revolta anticomunistă a minerilor de la Motru, 19 octombrie 1981. Manifestarea este organizată în semn de omagiu adus minerilor implicați în această revoltă.

Mișcarea anticomunistă din Motru a fost una dintre cele mai importante revolte muncitorești. Motru ia naștere în anul 1966, în urma deschiderii unor mine. Aici nu se introdusese cartela pentru pâine și mulți oameni, chiar și din alte județe, veneau pentru a se aproviziona la Motru, din acest motiv.

Sămânța revoltei este decizia raționalizării pâinii, la care se adaugă condițiile grele de muncă și de viață. În 19 octombrie 1981 aproximativ 70% din populația orașului Motru a fost în stradă.

„Sărbătorim 36 de ani de la revolta minerilor din 1981. O sa avem invitați de seamă, printre care domnul profesor de istorie, Gheorghe Gorun, cel care a și scris în cartea domniei sale despre această revoltă. Va fi de asemenea prezent domnul Costică Soare, cel care a participat la această manifestare și a avut de suferit în urma ei, precum și câțiva localnici la fel de implicați în evenimentul din 1981. Pe lângă acești invitați, vom avea alături de noi oficialități locale, elevi, profesori și directori de școală” a precizat Dan Popescu, director al Casei Multiculturale din Motru.

Evenimentul va avea loc la Casa Multiculturală din Parcul Central Motru, începând cu orele 12:30, pe data de 19 Octombrie 2017.

 

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.