Franța se pregătește să înfrunte al doilea val de Coronavirus

Parisul se pregătește pentru impunerea unor noi reguli în lupta cu virusul COVID-19

Franța a înregistrat cel mai mare număr de noi cazuri de îmbolnăviri cu noul virus din ultimele două luni.

Miercuri, 05 August 2020, cifrele au arătat 1695 noi cazuri de imbolnăvire cu Covid-19 din ultimele 24 ore, după cum precizează BBC care se focusează astăzi asupra situației din Franța (https://www.bbc.com/news/world-europe-53672991).  Aceasta este cea mai mare rată zilnică de la 30 Mai, când numărul de îmbolnăviri pe 24 ore era de 1828.

Cu peste 30 000 de decese provocate de noul Covid-19, Franța are a treia cea mai ridicată rată de decese din Europa, după Marea Britanie și Italia.

De aceea, orașe precum Toulouse, Lille și Nice au adoptat noi reguli printre care purtarea măștii pe străzile cele mai aglomerate ale metropolelor. Parisul si alte orașe le vor urma exemplul in perioada următoare. Oficialitățile din Paris doresc ca noile măsuri să includă străzile comerciale, malurile râului Sena și parcurile și grădinile, după cum ne informează Le Monde .

Orașe franceze afectate de criza epidemiologică

Reamintim că portul măștii este obligatoriu în Franța din data de 20 Iulie în spațiile publice închise, precum și în orice alt spațiu estimat ca necesar de către prefecturile fiecărui județ, după cum putem citi în informările de pe website-ul Guvernului francez .

“Suntem la mila unei reluări a epidemiei datorate coronavirusului în Franța”

 Jean-François Delfraissy

Jean-François Delfraissy, imunolog consacrat de la Paris (https://www.leadersleague.com/en/news/jean-francois-delfraissy-the-man-who-won-t-make-a-drama-out-of-a-crisis), președintele Comitetului Consultativ Național de Etică, prezidă din luna Martie consiliul științific însărcinat cu luarea deciziilor privind epidemia cauzată de Covid-19.

Conform acestuia, se renunță prea repede la respectarea măsurilor barieră și nu vede cum ar fi posibilă evitarea unui al doilea val epidemic în toamnă, după cum ne informează Le Monde într-un articol dedicat în întregime acestui aspect. De altfel, în ultimul raport elaborat de Consiliul Științific și făcut public în această marți, se precizeaza că „echilibrul este fragil și putem bascula în orice moment către o reluare necontrolată a epidemiei de Covid-19 în Franța”. Cu recomandări privind pregătirea din punct de vedere sanitar pentru a face față unui al doilea val din toamnă sau din iarnă, Consiliul Științific consideră totuși că puterea e în mâinile cetățenilor și constă în respectarea gesturilor barieră, cum ar fi purtarea măștii în spațiile inchise (și nu numai), precum și distanțarea socială.

Lentoare în realizarea testelor de coronavirus

În documentul de 42 de pagini remis guvernului francez de către Consiliul Științific care a gestionat criza epidemiologica de coronavirus, acesta solicită oficialilor elaborarea unui „plan de prevenire”, axat mai ales asupra marilor metropole, pentru a para un al doilea val epidemiologic. Se insistă de asemenea asupra găsirii unor soluții pentru a dinamiza realizarea testelor care în prezent sunt destul de lente. Și nu se uita nici elaborarea unor reguli privind circulația călătorilor veniți din zonele de risc, solicitând efectuarea de teste și introducerea perioadei de carantină de 14 zile.

De altfel, primul ministru al Franței, Jean Castex, în vizită la Lille luni, 03 August 2020, face apel către toți francezii pentru a se proteja contra acestui virus (n.r. prin respectarea gesturilor barieră), pentru a evita perspectiva unei noi carantine generalizate.

Lasa un comentariu

One thought on “Franța se pregătește să înfrunte al doilea val de Coronavirus

Comments are closed.