Un ghișeu unic, pentru gorjenii interesați de accesarea fondurilor privind eficiența energetică a clădirilor și în gospodării a fost realizat de autoritățile județene în incinta Consiliului Județean Gorj.
Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu.
“Ghișeul unic rezultă din o obligație legală, dintr-un act normativ al guvernului pentru instituirea schemei de acordare a voucherelor pentru accelerarea instalării de capacități de energie regenerabilă în cadrul gospodăriei individuale. Fiecare consiliu județean are obligația de a înființa acest ghișeu unic care trebuie să vină în sprijinul populației pentru a-și monta aceste panouri fotovoltaice. Această schemă are ca obiectiv general reducerea consumului de energie prin creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale ale familiilor și, de asemenea, prin crearea unui voucher care să stimuleze montarea unui sistem fotovoltaic cu o capacitate de minim 3 kilowați pe locuință în cadrul proprietăților aparținând persoanelor fizice și a unor sisteme de stocare a energiei electrice. Această schemă are 3 etape. Etapa întâi are o componentă doar pentru consumatorii vulnerabili de energie care nu dețin niciunul din cele 2 sisteme, adică panouri fotovoltaice sau sistem de stocare și aceasta include instalarea a noi sisteme, de noi panouri de o capacitate de cel puțin 3 kilowați și, de asemenea, instalarea de sisteme de stocare până în 5 kilowați. Componenta B din această etapă întâi pe care o derulăm, în această perioadă, este adresată persoanelor fizice, inclusiv consumatorilor vulnerabili de energie pentru instalarea sistemului de stocare a energiei cu o capacitate de cel puțin 5 kilowați. De asemenea, va fi demarată etapa a doua pentru persoane fizice, populație generală care nu dețin niciunul din cele două sisteme, adică sistem de panouri fotovoltaice și sistem de stocare”, a declarat șeful județului.
„Noi, în această perioadă, am avut întâlniri cu primarii. Primarii dețin, la această dată, o listă a persoanelor vulnerabile, datele sunt emise de către Ministerul Muncii, prin Agențiile Județene de Protecție Socială, astfel încât să discute cu persoanele vulnerabile care doresc instalarea unui sistem fotovoltaic și de stocare, care îndeplinesc condițiile și se încadrează în acest concept de vulnerabilitate. Să rezulte și să discute cu dumnealor să le facă documentele de proprietate. Acolo unde nu are cadastru general sau nu are intabulare, este suficientă o adeverință de rol care să țină rol de act de proprietate. Suntem în această perioadă în care identificăm aceste persoane vulnerabile și acționăm împreună cu primarii, pentru că, după data de 15 noiembrie, va fi gata lista cu operatorii economici care se vor ocupa de tot ce înseamnă dosar și de instalarea acestor sisteme fotovoltaice. Urmează etapa a doua, care este importantă pentru populația generală, deci, nu ne adresăm doar consumatorilor vulnerabili, pe care o s-o anunțăm în timp util. Perioada de derulare a operatorilor economici care vor accepta aceste fonduri și vor instala aceste panouri se închide pe data de 15, după această dată, va fi publicat rezultatul, astfel încât fiecare primar va avea la îndemână lista cu operatorii avizați de minister și persoana vulnerabilă care dorește și îndeplinește condițiile cerute de lege va putea opta pentru unul dintre operatori, astfel încât perioada de depunere a dosarelor se va deschide, pe data de 12 decembrie 2024, ora 10, pentru persoane vulnerabile. Închiderea acestor proiecte în platformă va fi pe data de 2 februarie 2025, ora 17:00”, a mai spus în presa locală, Cosmin Popescu.
