Gorjul, peste 10 ani

Sunt un tip al confruntarilor, al disputelor, al duelurilor mediatice, elegante, rafinate cu un limbaj adecvat. Nu pot da replica abordărilor de genul „bai băiatule” sau abordărilor de genul „bai nespălaților”. Mi se pare nedemn față de cititorii mei și față de telespectatorii în fața cărora realizez o emisiune. Evit astfel de invitați, pentru că ei se cred atotștiutori, deși rezultatele anterioare nu confirmă acest lucru. Dacă opinia ta nu coincide cu a lor, aceștia devin brutali în limbaj, fapt ce denotă proastă creștere și caracter îndoielnic. Despre faptul că ei se cred indispensabili, un bun prieten avea o vorbă deșteaptă: “este plin cimitirul de oameni de neînlocuit”. Greu citatul dar fără pic de răutate ci doar crunta realitate.

Dar acesta este păcatul oamenilor slabi, nu știu să piardă frumos!!

Bun, a fost o mică introducere. Răsfoind presa am citit un editorial interesant și m-am gândit că n-ar fi rea o dezbatere mediatică, fie ea și în mediul virtual, a concluziei ce reiese din acesta, „C.E.Oltenia, peste 10 ani”.

Aproape toată presa din Gorj a făcut referire la duelul politic dintre ALDE Gorj și PSD Gorj, un duel pe care cel mai mare partid din Gorj, PSD, trebuia să-l tranșeze sub o formă sau alta. După o „încordare” de orgoliu a liderului ALDE Gorj, Ion Iordache, președintele PSD Gorj, Mihai Weber a demonstrat tuturor puterea și sprijinul de care beneficiază la nivel central. Astfel că, într-o săptămână, a adus partidul ALDE acolo unde îi este locul. La 4 %, adică fix balamaua PSD. Era și cazul ca Mihai Weber să demonstreze în interiorul partidului și în afara lui, că este o forță.

Asta a făcut!!! ALDE, la loc comanda!!! Aici nu mai este loc de asumare, ci de putere politică.

Mihai Weber este cu certitudine președintele PSD Gorj și reprezintă astăzi puterea în județ. Așteptăm ca această putere să se transpună în fapte.

Alt aspect interesant abordat de presa gorjeană face referire la apariția publică a secretarului de stat Marius Dumitrașcu, caracterizată de unii ca fiind o apariție bună. Se punctează faptul că Marius Dumitrașcu spune că C.E.Oltenia trebuie redimensionată ca societate. Se vorbește despre faptul că toate studiile arată că în 2030 ponderea energiei pe cărbune va fi mai mică decât acum, că activitatea va fi redusă treptat și că actuala conducere nu a prezentat un plan în acest sens.

Să le luăm pe rând. În primul rând, secretarul de stat Marius Dumitrașcu trebuia să citească “Strategia Energetică a României 2018 – 2030 cu perspectiva anului 2050”. Găsea acolo următorul paragraf:

“Pentru anul 2030, rezultatele modelării în Scenariul Optim ales arată o creștere a ponderii energiei din surse nucleare  la  17,4 TWh iar în 2035 la 23,2 TWh. O creștere la 29TWh va fi înregistrată pe total surse regenerabile, reprezentând o pondere de 37,9% din totalul surselor de energie primară ce vor alcătui mixul energetic în anul 2030. Energia produsă din cărbune va înregistra o ușoară scădere la 15,8TWh  și va avea o pondere de 20,6%. O creștere de 1,9% va înregistra producția de energie electrică din hidrocarburi cca. 14,5 TWh”. Strategia Energetică a României 2018-2030 cu perspectiva anului 2050

Faptul că Marius Dumitrașcu abordează reducerea ponderii energiei pe cărbune, denotă, ca să fiu elegant în exprimare, indolență în abordarea subiectelor de mare interes pentru zona în care noi ne ducem traiul.

Doresc să punctez faptul că un aport extraordinar de mare în realizarea și coordonarea „Strategiei Energetice a României 2018 – 2030 cu perspectiva anului 2050”, l-a avut secretarul de stat Andrei Maioreanu, omul care a  dat dovadă că este un adevărat gorjean și că îi pasă de ceea ce se întâmplă cu lignitul din Oltenia, cu minerii și energeticienii din Gorj. Poate, într-o emisiune vom detalia și culisele realizării „Strategiei Energetice a României 2018-2030 cu perspectiva anului 2050”.

Concluzie: activitatea nu va fi redusă treptat ci va trebui menținută cel puțin la același nivel la care funcționează și astăzi, adică 15 TWh.

Și ar mai fi o concluzie. Ministerul Energiei este condus de ALDE prin ministrul Anton Anton. Secretarii de stat sunt ai PSD, mă refer aici la Andrei Maioreanu și Doru Vișan. Diferența constă în faptul că secretarii PSD sunt oameni care vin din sistemul energetic, oameni care cunosc sistemul energetic foarte bine, pe când secretarul de stat ALDE a demonstrat în prima apariție publică indolență și neștiință. Indolență față de viitorul oamenilor din acest județ și neștiință a realităților din sistemul energetic. 

Acum, conducerea C.E.Oltenia, a declarat că la nivel de companie există o strategie energetică în care se definesc clar cinci capitole importante:

„Anul trecut, strategia Complexului Energetic Oltenia, a primit girul Directoratului, Consiliului de Supraveghere și al acționarilor. Am mers cu strategia în AGA. Există ca și document. Conține cinci capitole importante, capitolul financiar, capitolul de vânzare de energie, capitolul de investiții pentru următorii ani ( inclusiv accesarea fondurilor pe 10d, din AFM ), capitolul de dezvoltare a carierelor și cel mai important, capitolul de resurse umane.

Fiind un document care conține date cu caracter secret, strategia nu poate fi afișată pe site-ul companiei însă persoanele care îndeplinesc toate condițiile, adică dețin ORNISS și doresc să parcurgă acest document pot face o cerere și pot intra în posesia strategiei. Documentul conține informații legate de rezervele de cărbune, de strategia noastră de dezvoltare, informații legate de strategia de vânzare, tocmai de aceea doar persoanele autorizate în acest sens pot să-l parcurgă.

Pe scurt, Complexul Energetic Oltenia are o strategie aprobată de către acționari.” a declarat Sorin Boza, Președintele Directoratului C.E.Oltenia.

Ceea ce este important și trebuie abordat la modul serios de către oricine este faptul că C.E.Oltenia nu poate avea o strategie  INDEPENDENTĂ de Strategia Energetică a României. A acuza actuala conducere, că nu a prezentat un plan este TOTAL FALS. Actuala conducere nu poate avea „o foaie de parcurs” diferită de „foaia de parcurs” a României, ca să citez dintr-un material al presei locale, iar „foaia de parcurs” a României nu înseamnă funcționarea cu 5 perimetre sau cu 2 termocentrale pe carbune a C.E.Oltenia.

“Foaia de parcurs” a României, d-le secretar de stat Marius Dumitrașcu, este aceea semnată de ministrul energiei Anton Anton, membru ALDE, nu ceea ce visați noaptea sau vă arată consilierii din umbră, consilieri apuși dealtfel.

Totuși, am remarcat un lucru important în toată această expunere. Redimensionarea companiei, reducerea funcționării grupurilor, reducerea perimetrelor miniere, înseamnă REDUCERE DE PERSONAL. Câți să fie? 5000, 7000 de oameni? Era o propunere undeva, odată, care dădea C.E.Oltenia că ar putea funcționa cu 5000 oameni. Asta să fie?

Pentru județul Gorj, o reducere de personal de încă 5000-7000 de oameni, ar înseamna dezastru. O reducere de funcționare a C.E.Oltenia mai mică decât acum, înseamnă dezastru. Dezastru economic. Toate aceste lucruri, înseamnă venituri spre ZERO pentru aproximativ 100 000 de oameni, fie ei mineri și energeticieni, fie oameni angajați la prestatorii de servicii. 

Vă întreb eu d-le secretar de stat, vă întreb eu ALDE, ce puneți în loc pentru acest județ? Și întreb toți oamenii politici importanți ai zilelor noastre, ce puneți în loc domnilor și care ar fi costurile financiare? Aveți idee ce și cât?

Dacă ar fi să am două vieți, mi-aș dori ca C.E.Oltenia să se desfințeze mâine. Știți de ce? Pentru a vedea cât de goi și săraci suntem noi ca județ. Ce ar mai rămâne? Câteva primării cu angajați la stat ( multe ar dispărea căci depind de C.E.Oltenia ) și câteva firme, 5,6 le numeri pe degete.

Sumbră perspectivă……nu?

Vă întreb acum pe voi, cei care ați condus județul Gorj 30 ani, ce ați realizat? Nimic, doar ați profitat de C.E.Oltenia. Vă întreb pe cei de la ALDE Gorj, ce vă doriți cu acest județ? Să-l dezvoltați?

Nici gând. Dacă ar fi să ma iau după dorințele voastre ( redimensionarea C.E.Oltenia, reduceri de capacități, reduceri de perimetre), Gorjul ar rămâne în fundul gol !!!

Pe noi, pe noi oamenii de rând, ne întreabă cineva ce ne dorim????

P.S.: ca să le fac un bine celor de la ALDE Gorj și consilierilor din umbră, să nu-și mai concentreze toate capacitățile intelectuale pe asaltul asupra C.E.Oltenia, o să le lansez o provocare:

În 3 luni, atât cât a mai rămas până la alegereile prezidențiale, îi provoc să realizeze o Strategie de Dezvoltare pentru județul Gorj, pe termen scurt, mediu și lung cu obiective SMART ( S-specific, M- măsurabil, A-abordabil, R-relevant, T-încadrat în timp ) și în fiecare lună, să ne prezinte strategia pe termen scurt, mediu și lung cu date concrete și analize pertinente. Și considerați că trebuie să dați o bere, căci vă pun să realizați ceva util pentru acest județ!!!

Poate ar fi bine ca fiecare partid să vină cu așa ceva…..

Să numim această Strategie de Dezvoltare “Gorjul, peste 10 ani”.

Noi, oamenii care populăm acest județ o așteptăm, atât în variantă scrisă cât și pusă în practică.

Lasa un comentariu

One thought on “Gorjul, peste 10 ani

Comments are closed.