Închisoare la domiciliu pentru corupţi

Condamnații pentru corupţie sau infracţiuni de serviciu ar putea să stea departe de închisori. La ei acasă, mai exact

Ei ar urma să-şi poată ispăşi pedeapsa în arest la domiciliu. Aceasta este principala prevedere a unei legi discutate marți de deputaţii jurişti. Proiectul a fost iniţiat de liberali şi propunea alternative la executarea pedepselor, însă el a fost drastic modificat în comisie de social-democraţi. Iniţial, condamnaţii pentru corupţie nu puteau beneficia de aceste prevederi, însă interdicţia a fost eliminată, în primă etapă, ieri în comisie.

Şi-ar putea ispăşi pedeapsa acasă, cu brăţară electronică, cei cu pedepse de până la cinci ani, dar numai după ce au stat în închisoare o cincime din perioada dispusă de judecător. Ar putea alege şi să-şi execute pedeapsa în weekend sau în centre speciale, nu în închisorile supraaglomerate. Condamnaţii pentru fapte de corupţie mai au o alternativă: pot să-şi echivaleze pedeapsa în zile de muncă în folosul comunităţii.

Acelaşi proiect lărgeşte aplicarea regimului deschis sau semideschis. Beneficiarii pot fi condamnaţii la pedepse cuprinse între 3 şi 13 ani. O altă propunere în sprijinul deţinuţilor vine de la UDMR. Ei vor să se revină la reducerea pedepsei cu câte 20 de zile pentru fiecare carte scrisă în închisoare. Legile încă nu au fost adoptate de comisie. Plenul Camerei Deputaţilor va avea ultimul cuvânt.

Lasa un comentariu