Lucrările lui Romanescu, retrase de Comisia de Etică a UCB Târgu Jiu

Comisia de Etică a Universității Constantin Brâncuși din Târgu Jiu a hotărât retragerea și/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită și suspendarea pe o perioadă de 5 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare, de control sau ca membru în comisii de concurs în conformitate cu art. 11.1 din Legea 206/2004.

Această hotărâre a fost luată după ce a apărut o sesizare de plagiat cu privire la o carte la care domnul Romanescu Marcel Laurențiu era coautor. Comisia de analiză numită de Senatul universitar a constatat că nu se putea discerne cui îi aparțin textele plagiate, cartea având trei autori și a încercat să o compare cu alte lucrări ale domnului Romanescu Marcel Laurențiu unde acesta era autor unic.

Constatarea a fost că aceste lucrări nu se găsesc în bibliotecile universității și a fost învestită Comisia de Etică a UCB să cerceteze existența lucrărilor respective.

” Comisia de Etică a constatat că două cărți de autor nu se regăsesc înregistrate în bazele de date ale Bibliotecii Naționale și ale bibliotecilor cu drept de depozit, iar ISBN-urile declarate de domnul Romanescu Marcel Laurențiu aparțin altor cărți.

Într-o situație similară se găsesc și alte lucrări ale domnului Romanescu Marcel Laurențiu. Pe acest temei, Comisia de Etică a UCB a propus sancțiunile de:

  • Retragerea și/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită și suspendarea pe o perioadă de 5 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare, de control sau ca membru în comisii de concurs în conformitate cu art. 11.1 din Legea 206/2004.

Senatul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a aprobat Hotărârea Comisiei de Etică ( Hotărârea de Senat nr. 8/12.04.2021).

Domnul Romanescu Marcel Laurențiu are drept de contestație la Senatul universitar a hotărârii menționate în termen de 15 zile de la comunicare, precum și la Consiliul Național de Etică.

Raportul de caz și Hotărârea Comisiei de Etică se pot găsi pe site-ul UCB.”, se arată într-un comunicat transmis de UCB Târgu Jiu.

Marcel Romanescu, edilul municipiului Târgu Jiu, a declarat că își rezervă  dreptul de a-și apăra calitatea de conferențiar universitar.

Acesta a mai adăugat că cele două cărți există și au fost publicate pe cheltuiala sa, însă a fost un număr redus de exemplare iar acum nu mai deține niciunul.  

Cele două cărți se intitulează ”Management” și ”Etica în afaceri”și ar fi fost publicate în 2008 la Editura Universitaria din Craiova, dar în prezent nu se mai găsesc.

Marcel Romanescu spune, însă, că două comisii au analizat, la vremea respectivă, documentele depuse la dosar pentru obținerea titlului de conferențiar universitar, confirmând existența celor două volume.

Lasa un comentariu