Negocieri pentru salarii mai mari la CEO

Pregătiri pentru negocieri la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Începând cu data de 1 ianuarie 2018, administrația și liderii sindicatelor din cadrul companiei vor începe discuțiile pentru un nou Contract Colectiv de Muncă (CCM).

Anul trecut, nu a fost negociat un nou CCM, ci prelungit contractul vechi cu un act adițional. De fiecare dată până anul trecut, au avut loc proteste ample în Piața Prefecturii unde au venit peste o mie de mineri și energeticieni nemulțumiți de veniturile mici.

În acest an, minerii vor salarii mai mari pentru că lefurile lor nu au mai crescut de multă vreme și odată cu transferul contribuțiilor către ei nici banii pe care îi primesc nu vor fi suficienți. Primul gând cu care merg sindicaliștii la discuțiile cu Directoratul CEO este ca salariile să fie majorate. „Vom cere la negocieri ca salariaţii să primească un voucher de vacanţă de 1.400 lei. Nu mai e mult până atunci. Targetul nostru este un voucher de vacanţă şi creşterea salariilor. Dacă luăm un voucher şi o creştere de 10-15%, trecem de veniturile pe care le-a tăiat Ciurel. 80% am luat, mai avem vreo 20%”, a declarat Constantin Mitrescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Salariile, aceleași de ani buni

Sindicaliștii au mai explicat că sunt foarte multe diferențe între salariile angajaților. Lefurile oamenilor au rămas aceleași ca acum șapte sau chiar opt ani. Doru Crăete, lider de sindicat în cadrul Termocentralei Rovinari, a explicat situația: „Un sudor, într-o ţară a Uniunii Europene, poate câştiga cel puţin 3.000 de euro. La noi au clasa 16 sau 17. Câştigă sub 2.000 de lei. Pe lângă faptul că este o meserie de înaltă calificare, impune şi riscuri. Se lucrează la înălţime, în cazane. Profesionalismul lor este demonstrat. Când se opreşte un cazan în Rovinari, care se sparge după o funcţionare continuă, oamenii îl repară imediat. Şi chimiştii sau electricienii au aceeaşi problemă. Ei asigură funcţionarea Complexului cu opt grupuri din opt posibile. Noi suntem în urmă cu salariile faţă de alte subunităţi din minerit”.

Lasa un comentariu