Un nou apel de proiecte a fost deschid în cadrul Programului Tranziție Justă “Sprijin pentru ecologizarea și reconversia imobilelor afectate de activități economice în declin sau în transformare”. Gorjul va beneficia de o alocare financiară de 30.000.000 de euro.

„Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă (AM PTJ) a lansat Ghidul solicitantului „Sprijin pentru ecologizarea și reconversia imobilelor afectate de activități economice în declin sau în transformare”, Prioritățile 1-6: Atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică, Acțiunea „Sprijin pentru ecologizarea și reconversia imobilelor afectate de activități economice în declin sau în transformare”, aprobat prin OMIPE 318/20.02.2025.
Apelul de proiecte este destinat beneficiarilor din sectorul public, respectiv Unităților Administrativ Teritoriale (județ/oraș/municipiu/comună) și subdiviziuni ale unităților administrativ-teritoriale în care unitatea administrativ-teritorială este situată, definită conform prevederilor OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
Cererile de finanțare pot fi depuse exclusiv prin aplicația electronic MySMIS2021/SMIS2021+,în perioada 28 februarie 2025, ora 11:00-10 mai 20225, ora 23:59.
Sunt eligibile proiecte care dezvoltă și pun în practică:
activități specifice de reabilitare şi ecologizare a siturilor contaminate; activități specifice de ecologizare/reabilitare/conservare/remedierea a zonelor miniere, zonelor industriale dezafectate și a terenurilor aferente în vederea reabilitării, ecologizării și reconversiei imobilelor afectate de activitățile miniere și industriale, inclusiv activitățile de eliminare/depozitare conformă a materialelor rezultate din implementarea acestor activități (a nu se înțelege construirea de depozite);
reconversia/reabilitatea pentru noi folosințe economice/socio-culturale prin realizarea de investiții asociate (investiții în infrastructură și/sau dotări în funcție de funcționalitatea care poate fi conferită imobilului ecologizat).
În cadrul apelului, contribuția acordată prin Fondul Tranziție Justă este de 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.
Valoarea minimă a confinanțării proprii din partea solicitantului/parteneriatului este stabilită în raport cu categoria declarată eligibilă, din cadrul căruia partenerul face parte, respectiv: entitățile finanțate integral sau parțial din fonduri publice au o contribuție de 2%, aplicată la valoarea eligibilă a proiectului.
În cazul proiectelor depuse în parteneriat:
contribuția proprie minimă a solicitantului/parteneriatului reprezintă o valoare obținută prin aplicarea procentului minim de contribuție proprie, la valoarea eligibilă angajată de respectivul solicitant/ parteneriat în cadrul proiectului;
modalitatea de participare a partenerilor la asigurarea cheltuielilor eligibile și neeligibile ale proiectului va fi stabilită în cadrul Acordului de parteneriat.
Perioada de implementare a activităților proiectului nu trebuie să depășească data de 31 decembrie 2029″ a transmis Consiliul Județean Gorj.