Se restituie banii pentru „Cuminţenia pământului”

 

Un proiect de Hotărâre privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea donaţiilor pentru sculptura „Cuminţenia pământului”, de Constantin Brâncuşi, până la 31 decembrie 2018 este în dezbatere publică până pe 10 martie, potrivit site-ului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

În temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea sumelor de bani încasate în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil„, se arată pe site-ul cultura.ro.

Proiectul de Hotărâre stabileşte condiţiile, etapele şi termenele pentru procedura de restituire a donaţiilor, precum şi modelul cererii de restituire.

Preţul pentru achiziţia operei „Cuminţenia Pământului”, negociat de către Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro din colectă publică. În cele din urmă tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnaţi celor care au făcut donaţii pentru opera de artă.

Lasa un comentariu