Ordin pe unitate: „decapităm” tot!

La o privire lejeră cam astea par a fi acțiunile profesioniștilor liberali. Schimbarea directorilor, membrilor din consiliile de supraveghere sau membrilor AGA din companiile de stat, pare singura preocupare a profesioniștilor liberali.

Ca în majoritatea companiilor, la Complexul Energetic Oltenia s-a întâmplat același lucru. Declarațiile ministrului Virgil Popescu, total opuse declarațiilor noului președinte al C.S.-ului de la C.E.Oltenia lasă impresia unei execuții politice. Dar mai contează în ziua de azi aceste amănunte?

Consiliul de Supraveghere (CS) al Complexului Energetic Oltenia a decis înlocuirea din funcţie a directorului general al companiei, Sorin Boza, din cauza prejudiciilor aduse companiei şi a faptului că nu a fost selectat în mod legal, a declarat, marţi, pentru Agerpres, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. 

„Ieri (luni – n.r.) a fost un Consiliu de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia destul de lung, toată ziua, şi s-a discutat raportul pe care l-am trimis, al corpului de control al ministrului Energiei care a rămas definitiv în urma pronunţării de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decembrie şi le-am mai trimis şi raportul corpului de control al prim-ministrului, care mi-a parvenit din decembrie, făcut în 2018, care până acum nu fusese trimis CS-ului”, a precizat ministrul. 

Potrivit lui Popescu, aceste controale au relevat prejudicii de 600 de milioane de lei, ca urmare a managementului defectuos.

„Trebuiau luate măsuri, pentru că perioada vizată includea şi actualul Directorat. În raportul corpului de control al prim-ministrului era prevăzut că au fost descoperite nereguli, inclusiv în ceea ce priveşte modul de selectare a membrilor Directoratului. Până acum nimeni nu a spus nimic. Că nu a fost selectat un director general, ci a fost selectat un Directorat şi, din rândul Directoratului, ales de către CS un director general, care nu a fost ales din lista scurtă, ci din afara listei scurte. Aceasta referitor la domnul Sorin Boza. Toate acestea coroborate, CS probabil a tras concluzia că este mai bine să-l schimbe”, a continuat oficialul guvernamental.

scrie astăzi Financial Inteligence (https://financialintelligence.ro/ministrul-economiei-seful-complexului-energetic-oltenia-sorin-boza-a-fost-schimbat-din-cauza-prejudiciilor-aduse-companiei/)

Harababură totală, cel puțin în privința declarațiilor care se bat cap în cap cu declarațiile proaspătului Președinte al Consiliului de Supraveghere al C.E.Oltenia, Dumitru Mărculescu.

Secretar General al PNL Mehedinți, coleg de partid al actualului ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a declarat pentru Biz Magazin cu totul altceva decât actualul ministru.

„Motivele care au stat la baza revocării d-lui Boza din funcția de Președinte al Directoratului, au fost aceleași cu cele reținute în raportul de control al primului ministru, cu privire la selectarea directoratului C.E.Oltenia, în mod expres a domnului Boza și ulterior a alegerii acestuia în funcția de președinte de către C.S. Raportul de control al ministrului energiei este un alt raport iar revocarea d-lui Boza din funcția de Președinte nu a fost făcută din cauza dispozițiilor și măsurilor acestui raport. Revocarea din funcția de președinte a fost făcută STRICT cu privire la modul de selectare, care arată faptul că nu s-au respectat dispozițiile ordonanței 109 cu privire la selectarea d-lui Boza și ulterior la numirea d-lui în funcția de Președinte al Directoratului” , Dumitru Mărculescu, Președinte C.S. al C.E.Oltenia.

În opinia d-lui Mărculescu, vechiul C.S. se face vinovat pentru acest lucru și va fi înaintat un raport către AGA, pentru a se stabili ce măsuri vor fi luate cu membrii vechiului Consiliu de Supraveghere.

În replică, Sorin Boza, proaspătul revocat din funcția de Președinte al Directoratului C.E.Oltenia, a declarat:

“Văd că domnul Ministru Popescu pomenește în declarația sa de presă de niște cifre pe care sincer încerc să le înțeleg însă nu reușesc. Eu cred că ar fi mult mai corect să spunem adevarul și să nu încercăm să găsim explicații pentru o decizie ce se vede din avion că NU este o decizie de business.

Pomenește domnul Ministru iarăși de celebrul raport al corpului de control. Un raport care a fost efectuat așa cum bine știm toți și chiar nu vreau să pomenesc de el pentru că acțiunea în justiție pe care domnul șef al corpului de control o are este în plină derulare.

Poate domnul ministru nu știe că poziția de Președinte al Directoratului este doar o poziție de reprezentare, orice decizie luată se ia cu votul celor cinci membri de directorat și nu este decizia Președintelui Directoratului. Încă de acum doi ani toate organismele de control ale statului au controlat acțiunile din acest raport și nu au constatat niciun prejudiciu. Atunci cum vorbim de prejudiciu?! S-au schimbat trei Consilii de Supraveghere în ultimii doi ani și fiecare din aceste consilii au analizat acest raport, neindentificând nicio problemă. Deasemenea, acționarii au avut la dispoziție în ultimii doi ani acest raport și nu au luat nicio măsură! Și atunci mă întreb, acesta este motivul?

Cum să pui în cârca mea acțiunea de transfer de activitate de la C.E.Oltenia la Govora, decisă acum șapte ani de acționari?

Cum să pui în cârca mea acțiunea de schimb de terenuri făcută acum 8 ani printr-o decizie a directoratului de la acea vreme?

Cum să pui în cârca mea o acțiune de achiziție când procedural, Directorul General nu este implicat în acest proces ci este atributul unei comisii legal constituite ce derulează procesul din momentul primirii cererii până în momentul recepției produsului sau a serviciului comandat?

Cum să pui în spatele meu acțiunea de cumpărare a certificatelor de CO2 când acestea s-au luat de pe bursa ETS, nu de la vreun intermediar și are în spate câteva decizii ale întregului directorat, nu o decizie a unei singure persoane?

Toate aceste acțiuni au fost verificate acum un an și din nou acum câteva luni de Curtea de Conturi și au fost considerate acțiuni corect efectuate?

De asta nu înțeleg mesajul domnului Ministru. Iar dacă domnul ministru avea dubii puteam clarifica toate aceste aspecte ori de câte ori am avut onoarea sa stau de vorbă cu dumnealui.

Este ușor să arunci cu noroi în niște oameni ce și-au făcut datoria. Voi lupta până la capăt, așa cum am luptat și până acum, pentru a arăta tuturor că niciodată echipa condusă de mine nu a avut alte interese decât interesul companiei.”

Rămâne  totuși întrebare: acești “kamikaze” ai PNL, colegi de partid de altfel, nu au capacitatea ca măcar în privința declarațiilor să se pună de acord, căci în privința faptelor, totul decurge conform planului….

Lasa un comentariu