România înregistrează pierderi de energie în valoare de 4 miliarde de euro pe an, valoare dublă faţă de media Uniunii Europene (UE), a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Dan Nica, membru al Parlamentului European.
„Mix-ul energetic al României este un lucru extrem de puţin cunoscut la nivelul Uniunii Europene, Parlamentului European, chiar şi la nivelul Comisiei Europene. România are un mix care este cu totul şi cu totul special. Noi avem 42,3% regenerabile, dintre care 28% hidro, 10% eolian şi solar, dar avem 24% cărbune, 17% nuclear, 14% pe gaz (…) Din păcate, România are peste 20% pierderi de energie sau aproximativ 4 miliarde de euro, anual, valoare dublă faţă de media Uniunii Europene şi cu 50% mai mari decât în 1990. Grija pentru regiunile care produc cărbune este un element vital pentru noi. Avem nevoie de expertiza şi experienţa Comisiei în a găsi surse de finanţare pentru a sprijini aceste regiuni„, a spus Nica.
„Energie curată pentru toţi”
Potrivit europarlamentarului, ţinta de eficienţă energetică stabilită la nivelul Uniunii Europene prin intermediul noului pachet „Energie curată pentru toţi” este de 32,5%.
„Despre Pachetul „Energie curată pentru toţi” pot să vă spun că s-au încheiat negocierile şi pot să vă spun, în premieră, câteva dintre deciziile care au fost luate, decizii care prezintă o mare provocare şi pentru Guvernul României, şi pentru colegii mei din Parlamentul naţional. Astfel, 32,5% este ţinta de eficienţă energetică a gazelor stabilită împreună cu Consiliul şi Comisia şi, de asemenea, de a spori economiile din energie cu 0,8% pe an. Toate statele membre vor trebui să includă noile prevederi ale Directivei până la data de 30 iunie 2021. Directiva privind energia regenerabilă prevede că trebuie să avem o componentă de minimum 14% biocombustibil pentru transport, până în 2030„, a menţionat Nica.
Reacția managerului Sorin Boza
Sorin Boza, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO), a comentat, într-un interviu pentru BizMagazin declarațiile făcute de europarlamentarul Dan Nica.
BizMagazin: Cum vedeți declarațiile domnului Dan Nica?
Sorin Boza: “M-am întâlnit cu domnul europarlamentar Nica la Bruxelles. Am avut o întâlnire organizată de către Comitetul Român de Energie și am avut șansa să stau 45 de minute cu dânsul și să-i explic exact care este importanța existenței noastre ca și producător de energie pe piața românească și stabilitatea Sistemului Energetic Național. Pentru mine, înseamnă un semn bun că domnul Nica a înțeles mesajul meu și faptul că, prin ceea ce declară, susține că România trebuie să aibă în atenție deosebită producătorii români de energie pe cărbune înseamnă că a înțeles că siguranța Siguranța Energetică Națională este cea care trebuie să primeze într-o astfel de relație economică.”
BizMagazin: Domnul Nica vorbea despre grija pentru regiunile care produc cărbune. Spunea că acesta este un element vital pentru noi. Ce ar înseamna acest lucru pentru județul Gorj și pentru regiunea Olteniei în general?
Sorin Boza: “Vreau să vă spună că există un proiect mare, Coal in transition, în care se anticipează încă de pe acum ce se va întâmpla în regiunea noastră după anul 2050 sau 2060. Polonia s-a pregătit cu 30 de ani înainte pentru o anumită zonă pe care ei o anticipau că se va termina cândva cărbunele. La noi, în cazul nostru, nu este vorba despre Complexul Energetic Oltenia ca și prioritate, ci de partea de la Hunedoara, de Complexul Energetic Hunedoara ca și prioritate. Este bine de analizat și o perspectivă pe următorii 30 de ani cu ce se va întâmpla în Oltenia în momentul în care Complexul Energetic Oltenia nu va mai produce energie pentru România. Până atunci, nu este nevoie de așa ceva. Strategia energetică care va apărea curând, și este o informație în premieră pe care v-o dau, va specifica foarte clar că, până în anul 2040, cărbunele va avea o pondere constantă din totalul producătorilor de energie, menținându-se la aproape același nivel pe care îl avem noi astăzi. Adică, o cotă de piață undeva la 18,19 %.”
BizMagazin: Are România un mix energetic echilibrat?
Sorin Boza: “E foarte clar pentru mine că, din ceea ce știu din toate țările din Europa, România astăzi are mixul cel mai echilibrat și afirmația aceasta este incredibil de corectă. Ceea ce ne dă avantaje mari acest mix echilibrat, dar și dezavantaje. Ne dă avantajul că diferențele în procente între producătorii de energie nu este mare. La indisponibilitatea unui grup, hidro sau nuclear, să putem compensa cu celelalte grupuri imediat această lipsă de energie din sistem. Un lucru dezavantajos este faptul că ce ne facem dacă mâine dimineață ar scoate cărbunele? Ceilalți producători nu ar avea capabilitatea să vină în sistem cu energia pe care nu ar mai produce-o Complexul Energetic Oltenia! Este singura țară care are așa un mix echilibrat, un mix care ne asigură o siguranță fantastică a Sistemului Energetic Național și a sistemului de siguranță.”
BizMagazin: Este un semnal de alarmă pentru noi? Este acesta un moment de răscruce pentru piața energiei?
Sorin Boza: „Este momentul în care trebuie să ne trezim ca nație, societate. Să înțelegem că nu putem să rezistăm fără niciunul din actualii parteneri din acest sistem. Deja a început pregătirea pentru iarna 2018 – 2019. Am participat la Comandamentul de iarnă. Ne-am întâlnit toți producătorii. Am discutat cu cei doi secretari de stat, domnii Andrei Maioreanu și Doru Vișan. Acesta este punctul tuturor de vedere. Domnul europarlamentar a venit în momentul prielnic în care trebuie să înțelegem că trebuie să avem o strategie energetică clară, asumată și pe care s-o respectăm. În jurul datei de 15 – 16, vom avea o primă variantă care va fi pusă în dezbatere publică. În septembrie, când se va reuni Senatul și Camera Deputaților, vor analiza și sunt convins că vom avea o strategie clară și vom spune clar că, până în anul 2040, trebuie să avem și hidro, și cărbune, și eoliene, și nucleare. Atunci va fi un moment din care vom privi mai mult ajutor față de cât a primit Complexul Energetic Oltenia până anul trecut.”
BizMagazin: Veți reprezenta Complexul Energetic Oltenia la aniversarea independenței Statelor Unite ale Americii. Ce ne puteți spune despre acest eveniment la care ați fost invitat?
Sorin Boza: „Am primit o invitație din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Mâine, voi fi acolo. Este al doilea an consecutiv când merg. Am șansa, cu ocazia aceasta, să mă întâlnesc cu oameni pe care îi cunosc, vor veni iarăși și companii americane pe care le ținem aproape pe proiectele de decarbonizare. Sunt sigur că vor fi și politicieni de rang înalt. E o ocazie bună ca, o oră jumătate cât voi fi acolo, să mergem și să spunem că suntem de la Complexul Energetic Oltenia.”
BizMagazin: Este o întâlnire de business, dar putem spune că este și o întâlnire de lobby?
Sorin Boza: „Sunt companii la nivel național și mondial care plătesc pentru lobby. Noi nu avem bani să plătim pentru lobby. Încercăm, ca prin ceea ce facem noi la aceste întâlniri, simpozioane să ne promovăm. E un început față de anii trecuți. Nu avem decât de câștigat!”.