Se mișcă greu. Reabilitarea Casei de Cultură din Motru, faza de avize. La Târgu Jiu, faza de licitație

Două din cele mai importate așezăminte de cultură din Gorj, care se vor modernizate, sunt încă în fazele de obținere a avizelor sau de parcurgere a unor etape birocratice. Modernizarea Casei de Cultură din Motru se află într-o fază avansată și este nevoie de servicii de consultanță pentru managementul proiectului, precum și de asigurarea auditului financiar.

Primăria Motru va reabilita cu fonduri europene Casa de Cultură din municipiu. În acest sens a fost semnat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale. Proiectul are o valoare totală de peste trei milioane de lei. Întreaga clădire va fi reabilitată termic. „Obiectivul general al proiectului îl reprezintă implementarea masurilor de eficiență energetică ce vor conduce la îmbunătățirea condiţiilor de derulare a activităților din clădirea reabilitată termic – Casa de Cultura Motru, prin: îmbunătățirea condiţiilor de igienă și confort termic interior; reducerea pierderilor de căldură și a consumurilor energetice; reducerea costurilor de întreţinere pentru încălzire și apă caldă de consum; reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie conducând la utilizarea eficientă a resurselor de energie, în conformitate cu strategia Europa 2020. De asemenea, obiectivul proiectului conduce și la îndeplinirea obiectivului specific al axei prioritare și anume: creşterea eficienței energetice în clădirile rezidenţiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari. Obiectivele specifice ale proiectului: o reabilitarea termică a clădirii și a instalaţiilor aferente acesteia într-o perioadă de doi ani de la semnarea contractului de finanţare (instalaţia apă caldă consum, instalaţia de iluminat, instalaţia de încălzire); creşterea gradului de confort al persoanelor care vor participa la evenimente în clădirea reabilitată termic și care își desfăşoară activitatea în aceasta, în primul an de durabilitate a investiţiei. Valoarea totală a proiectului (inclusiv finanţarea nerambursabilă) – 3.154.388,36 lei, din care: – valoarea totală eligibilă: 2.413.806,32 lei; din care o valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR de 2.051.735,38 lei; o valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național de 313.794,76 lei; o valoare a cofinanțării eligibile a beneficiarului de 48.276,18 lei. Valoarea neeligibilă inclusiv TVA: 740.582,04 lei. Data finalizării proiectului este 31.12.2020“, potrivit Primăriei Motru.

În ceea ce privește modernizarea Casei de Cultură din Târgu Jiu încă se caută un proiectant pentru proiectul de reabilitare, după care se așteaptă și bani de la Guvern. Anul acesta nu vor fi demarate niciun fel de lucrări la Târgu Jiu.

Lasa un comentariu