Se scumpesc țigările! Vezi cu cât crește acciza!

Proiectul de ordonanță care cuprinde mai multe măsuri fiscale și bugetare a fost publicat pentru dezbatere de către Ministerul Finanțelor. Propunerea prevede scăderea numărului de posturi la stat, introducerea taxei de zahăr și scumpirea produselor pe bază de tutun.

 

La sfârșitul acestei săptămâni, proiectul de ordonanță care a fost publicat de Ministerul Finanțelor pentru dezbatere publică, ar putea gi adoptat de Guvern. Nu sunt puse în discuție doar majorarea accizei la țigarete și taxa de zahăr. Potrivit propunerii, și alte măsuri fiscale și bugetare vor fi dezbătute. Actul mai prevede și includerea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii la stat, a tichetelor cadou ( oferite persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate, fiind vorba despre alte privilegii decât vocherele primite cu ocazia Sărbătorilor Pascale, zilei de 1 iunie, respectiv 8 martie, Crăciunului, sau a altor sărbători similare).  Plafonul de 150 de lei/ persoană  va rămâne în continuare în vigoare.

 Ministerul de Finanțe a anunțat că acciza la țigarete va fi majorată cu scopul îndeplinirii obligațiilor,fiind astfel evitată declanșarea acțiunii împotriva țării noastre.  Acciza globală trebuie să reprezinte cel puțin 60%  din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor. Astfel nivelul accizei totale pentru țigarete va crește, începând cu data de 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei la 503,97 lei, raportat la 1000 de țigarete.

 Cu scopul combaterii supraponderabilității ( 52% din populația adultă a Uniunii Europene este supraponderală, din care 17 % suferă  de obezitate), s-a hotărât introducerea taxei pe zahărul din răcoritoare.

Lasa un comentariu