Decarbonarea, marea problemă Europeană?
Centralele de cărbune europene prognozează că vor pierde 6,6 miliarde de euro în 2019!
Certificatele de carbon zguduie piața energiei pe bază de cărbune. Un raport realizat de Matt Gray de la Carbon Tracker spune că:
“Patru din cinci centrale electrice pe cărbune din Europa nu sunt profitabile, cu un potențial de pierderi de 6,6 miliarde EURO în total pentru proprietarii lor în acest an.
Generatoarele de cărbune din UE reprezintă „bani hemoragici”, deoarece nu pot concura cu regenerabile și gaze ieftine, a spus Matt Gray de la Carbon Tracker, think-tank-ul care a întocmit raportul. „Dacă nu există schimbări dramatice, aceste pierderi ar putea fi menținute.”
După cum bine se știe, energia pe cărbune a fost afectată în ultimii ani de prețul certificatelor de carbon din U.E. Certificatele trebuie cumpărate dacă emisiile de CO2 sunt peste un anumit nivel. Costul acestor certificate s-a triplat din 2017 și până astăzi ajungând la aproximativ 30 euro pe tonă de CO2.
Carbon Tracker a declarat că “descoperirile sale sunt un avertisment pentru investitori și factorii de decizie pentru a se pregăti pentru închiderea energiei pe cărbune, pe continent până în 2030. Dintre capacitatea de cărbune de 154,4 GW din UE, 45% este deja programată să se închidă până în 2030.
Potrivit grupului de lobby Beyond Coal Europe, 13 state membre s-au angajat să finalizeze treptat acest proces iar șapte țări nu s-au angajat deloc în ceea ce privește energia pe cărbune.”
Această problemă a fost ridicată de multe ori și la noi în țară și mai ales de Sorin Boza, managerul C.E.Oltenia, această companie simțind pe propria piele ce înseamnă creșterea prețului la certificate de carbon. Sigur, mulți au privit aceste semnale cu scepticism, dând vina pe management defectuos. Astăzi, lucrurile semnalate de Boza la C.E.Oltenia se prezintă în toată splendoarea lor la nivel european.
“ Din păcate explozia costului de certificate de CO2 duce spre o astfel de situație. Este bine ca toți cei care pun la îndoială capabilitatea managerială a acestor companii, să realizeze, că problema nu o reprezintă managementul operațional al companiilor, ci birurile pe care toate companiile producătoare de energie pe cărbune le plătesc. Este important de înțeles ca și concluzie a acestui material, că soluția unică este identificarea de soluții de compensare a costului certificatului de CO2. Nimeni, fără un astfel de ajutor nu poate rezista pe piață iar dacă studiile de adecvanță națională sau regională conduc spre o menținere a producătorilor de energie pe cărbune, atunci trebuie rapid soluții, iar acestea nu sunt soluții operaționale ci doar soluții de ajutor pentru o perioadă determinată iar în paralel trebuie obligatoriu implementat programul de decarbonare ce poate reduce emisiile de CO2 și automat birul plătit cu aproximativ 40 %. Din acel moment, producătorul pe cărbune poate intra în piață, nu numai din poziția celui ce închide piața, ci din poziția de competitor viabil a celorlalți producători existenți. ” a declarat Sorin Boza pentru Biz Magazin.
Același raport a constatat că Germania, cel mai mare consumator de cărbune din Europa, arată cel mai vulnerabil la pierderi. “Compania de energie electrică RWE, ar pierde 975 milioane de euro din stațiile sale pe cărbune în acest an. Unitățile din Spania și Cehia sunt, de asemenea, expuse.
În ianuarie, Comisia de cărbune din Germania a recomandat eliminarea tuturor centralelor pe cărbune până în 2038, dar există o rezistență la o țintă anterioară, având în vedere că țara intenționează să elimine energia nucleară până în 2022.” titrează Financial Times.
Berlinul a fost de acord să cheltuiască 40 miliarde de euro până în 2038 – o mare parte din comunitățile miniere de cărbune – pentru a amortiza lovitura economică: cărbunele reprezintă în prezent 40% din generarea de energie electrică.
„Planul guvernului german este de a elimina cărbunele până în 2038, dar este [probabil] că va fi mai devreme doar din cauza forțelor pieței”, a declarat Claudia Kemfert la Institutul German de Cercetări Economice.
Dar Max Gierkink de la Institutul de Economie a Energiei din Köln, a fost sceptic că, cărbunele va fi eliminat până în 2030 – pentru că „energia nucleară este, de asemenea, eliminată treptat și pentru că, crearea unei infrastructuri de energie regenerabilă ar putea dura timp. De asemenea, nu există stimulente suficiente pentru a construi centralele pe bază de gaz necesare pentru a înlocui generația cu cărbune la orele de vârf .”
Raportul a spus că există anumite părți ale Europei în care centralele pe cărbune vor continua să fie profitabile.
“Instalațiile poloneze ar putea realiza profituri totale de 631 milioane EUR în 2019, datorită subvențiilor și prețurilor ridicate ale energiei electrice în comparație cu alte părți din Europa. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că guvernul polonez nu a încurajat concurența din surse regenerabile cu costuri reduse și este reticent în a importa mai mult gaz din Rusia.” Financial Times
Acest studiu arată problemele companiilor producătoare de energie pe cărbune la nivel European. Sigur, preocuparea factorilor de decizie din tările afectate de creșterea costului certificatelor de carbon sunt evidente și fiecare factor politic înceracă să gasească soluții. Împreună cu specialiști din domeniu, se reunesc și studiază toate efectele cauzate de închiderea acestor capacități, de problemele de ordin social cauzate de acest lucru și mai ales de problemele economice generate.
La noi, singura preocupare a factorilor politici este schimbarea managementului, în Gorj și peste tot în țară. Oare, în fiecare patru din cele cinci centrale afectate de prețul certificatelor de CO2, se pune problema schimbării managementului? Poate ne răspund cei ce astăzi reprezintă puterea în România, puterea în Gorj.