„Ziua Energiei din Europa Centrală” – CEDE 2019

Pe 28 noiembrie 2019, la Bruxelles va avea loc a 4-a ediție a reuniunii „Ziua Energiei din Europa Centrală” ( CEDE ). Ediția din acest an a acestui eveniment, se va concentra pe căile tranziției energiei în Europa Centrală. Cea de-a 4-a ediție CEDE este organizată de CEEP și se bucură din plin de sprijinul instituțiilor U.E.

La acestă ediție CEDE 2019 vor fi vorbitori de renume, de înalt nivel precum Klaus-Dieter Borchardt, director general adjunct al DG Energie, membrii ai Parlamentului European și alți oficiali la nivel înalt din statele membre ale U.E., precum și reprezentanți ai industriei de profil.

Printre speakerii ediției a fost invitat și Sorin Boza, Președintele Directoratului C.E.Oltenia. Acesta va avea un discurs în sesiunea unu a evenimentului.

„Acceptarea d-voastră ca speaker va fi unua oportună și va consolida vocea companiei d-voastră la nivel european.

Intenția CEEP este de a promova opinii diferite din regiune și de a crea platforme pentru dialog cu instituțiile europene și nu există o ocazie mai bună pentru asta, decât participarea activă la această conferință.”  scrie în invitația primită de  managerul companiei.

„CEDE își propune să consolideze la nivel regional o platformă energetică regională care reflectă perspectiva regiunii asupra dezvoltării politicii energetice europene și subliniază realizările și provocările cu care se confruntă părțile interesate regionale în implementarea acestui proces. Acesta ilustrează modul în care țările din Europa Centrală își transformă sectoarele energetice în vederea modernizării, funcționarea lor și contribuția la obiectivele politicii climatice ale UE.

A patra ediție CEDE „Căi de tranziție energetică în Europa Centrală” se va concentra pe strategii variate de modernizare, urmărite de companiile energetice din Europa Centrală (…)Ca răspuns la aceste provocări, țările sunt în căutarea soluțiilor lor unice, bazate pe condițiile locale, care sunt în conformitate cu strategia lor de dezvoltare, a sistemului energetic(…)

CEDE intenționează să contribuie la consolidarea procesului de tranziție energetică.”

Întrebat despre acestă invitație, Sorin Boza a ținut să sublinieze pentru BizMagazin câteva aspecte importante:

„Sunt onorat de invitația lansată de Leszek Jesień, Președintele Consiliului de Administrație al CEEP și cu siguranța voi onora acestă invitație, de a fi speaker în cadrul celei de-a 4-a ediții a evenimentului „Ziua Energiei din Europa Centrală”. Sigur este o onoare și o recunoaștere a muncii depuse, să particip alături de oameni de înalt nivel din domeniul energetic al Europei. Ideea acestei reuniuni este de a defini căile tranziției, subiect abordat de altfel și la summitul pe energie de acum o lună din Polonia, principalul subiect al acestui summit. Și-au anunțat participarea oameni importanți din energie, la nivel european, tocmai de aceea în această zi vom sta și vom dezbate această perioadă de tranziție și mai ales procesul de decarbonare la care România, ca membru al U.E. trebuie să adere. Din România nu va mai participa nimeni, doar spre sfârșitul reuniunii va fi prezent în calitate de invitat și d-l Corneliu Bodea, Președintele Comitetului Român de Energie.

Un subiect important al acestei reuniuni, din punctul meu de vedere, va fi în panelul doi, cum vom finanța acestă perioadă de tranziție în Europa Centrală și Europa de Est, deoarece decarbonarea până la urmă, va duce la dezindustrializare în anumite zone, iar procesul de finanțare al acestei perioade de tranziție este foarte important pentru fiecare. Diferite țări vor fi focusate pe dierite investiții. Ei bine, C.E.Oltenia, în programul de decarbonare pe care îl avem prins chiar în memorandum, vine cu soluția de a-și crea propriul mix până în anul 2025. Avem soluții și mă refer aici la a ne folosi grupurile pe gaz, parcurile fotovoltaice iar în plus avem și  hidrocentralele de pe râul Jiu,de la Turceni și  Ișalnița, care vor ajuta compania să respecte acest program de decarbonare, reducând emisiile de CO2 de la 0,92 tone de CO2 la 0,60, 0,61 tone de CO2. Din acel moment, C.E.Oltenia va fi pe un drum pozitiv financiar și compania va fi stabilă din toate punctele de vedere.”

Lasa un comentariu