USR Gorj somează Primăria municipiului Târgu Jiu!

Ca urmare a dezbaterii publice care a avut loc la începutul săptămânii la Primăria Târgu Jiu unde s-a discutat despre realizarea unei stații de Sortare a deșeurilor în apropierea municipiului Târgu Jiu, USR Gorj cere să seprezinte studiile care stau la baza deciziei de construire a unei stații de tratare a gunoiului, în zona Slobozia.

“Calitatea aerului este un drept, pe care autoritățile trebuie să-l asigure fiecărui locuitor al municipiului. Orice decizie, care îi vizează și îi afectează pe cetățeni, trebuie luată în urma consultării publice a acestora. Primăria Târgu Jiu dă dovadă, încă o dată, de lipsă de transparență și vrea să impună locația viitoarei stații de sortare și tratare a gunoaielor, fără o consultare publică reală.

Luni seara, autoritățile au organizat un simulacru de dezbatere, despre care cetățenii nu au fost informați. Suspiciunile locuitorilor, mai ales ale celor din zona Slobozia, afectată de poluarea cu substanțe volatile emanate de depozitul de gunoi, sunt justificate. Municipalitatea are experiența unei erori în stabilirea locului pentru o investiție cu impact asupra vieții oamenilor. Depozitul de gunoi, care trebuia să fie unul ecologic, a fost construit fără a se ține cont de tendința de expansiune a orașului. Ca orice localitate, Târgu Jiul s-a extins și continuă să se extindă, iar amplasarea unei stații de sortare și tratare a reziduurilor trebuie să fie la o distanță suficient de mare, încât să nu afecteze viața oamenilor. Ori, acest aspect a fost ignorat atunci s-a făcut groapa de gunoi și este ignorat și acum, când se pregătește construirea unei stații de tratare-sortare.

”Stația de sortare și tratare este obligatorie și necesară, însă autoritatea locală trebuie să țină cont, în amplasarea ei, de cetățeni, care au dreptul la o viață sănătoasă. Localnicii din Slobozia trăiesc un coșmar și asta din cauză că cei care ar fi trebuit să verifice executarea lucrărilor la depozitul din zonă au închis ochii la iegalități.
În perioada în care am fost prefect, am inițiat un program, de intrare în legalitate a depozitului de gunoi, prin construirea unui sistem de captare a gazelor. Etapele asumate de societatea care deține depozitul de la Târgu Jiu nu au mai fost urmărite, după plecarea mea din funcție, iar la scurt timp, au reapărut problemele, ceea ce demonstrează că lucrările nu au respectat planul stabilit”, a declarat Corneliu Răducan-Morega, președintele USR Targu Jiu.

USR Târgu Jiu cere Primăriei municipiului să organizeze dezbateri publice reale și să prezinte oamenilor datele economice, urbanistice și de impact de mediu, pentru viitoarea stație de sortare-tratare a gunoiului.”, transmit reprezentanții USR Gorj. 

Lasa un comentariu