„Ziua Brâncuși” – 19 februarie 2018

 ”Ziua Brâncuși” va fi celebrată la Târgu Jiu printr-un spectacol de lumină, muzică și dans, „Brâncuși, Satie și Lizica în grădina fermecată”, care va avea loc luni, 19 februarie 2018, începând cu ora 19.00, în Parcul Central din Municipiul Târgu Jiu.

 „Sunteți cel mai bun dintre oameni, precum Socrate, al cărui frate sigur sunteţi”, îi scria Erik Satie lui Constantin Brâncuși, într-un gest de sublimă admirație. Deși diferiți ca atitudine, Satie fiind un rafinat, iar Brâncuși simplu și tranșant, prietenia ce i-a legat pe cei doi artiști a fost una sinceră și onestă, animată de propunerile artistice avangardiste.  În 1921 cei doi artiști colaborează la un spectacol de balet interpretat magistral de Lizica Codreanu pe trei piese compuse de Satie, „Gymnopedies”. Pentru spectacol, „Brâncuși îi compune, în logica noului său demers, un costum ritmat prin jocuri de linii, realizat din bucăți de pânză cu model în dungi, prinse cu ace de siguranță”, arată Doina Lemny în cartea „Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană”.

Spectacolul „Brâncuși, Satie și Lizica în grădina fermecată” vă propune o fericită întâlnire cu dansul nonconformist la acea vreme al Lizicăi Codreanu (Liliana Tăbuș – Lizica matură și Alina Corbu – copilul Lizica) pe muzica lui Erik Satie, integrate firesc în decorul magnific al spațiului brâncușian dintre Masa Tăcerii și Poarta Sărutului, pe Aleea Scaunelor iluminată într-un joc feeric de lumină și culoare.

Organizatorii evenimentului: Consiliul Județean Gorj prin Ansamblul Artistic Profesionist ” Doina Gorjului” și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu„.

 

Lasa un comentariu