141 de ani de la nașterea marelui savant gorjean, geologul Ion Popescu-Voitești

Ion Popescu-Voitești(18 noiembrie 1876 – 4 octombrie 1944), este un savant gorjean, care a avut o contribuție deosebit de importantă la dezvoltarea industriei extractive prin descoperirea de zăcăminte de sare și petrol. S-a născut în satul Voitești, din comuna Bălănești, aflată la câțiva kilometri de municipiul Târgu – Jiu, acolo unde se află și casa memorială. A absolvit în anul 1898 Facultatea de Științe – secția de Științe Naturale a Universității din București, după care a lucrat în mai multe școli și licee, inclusiv în Târgu – Jiu.

Marele savant a condus Institutul Geologic al României. După ce a ieșit la pensie, s-a retras în satul său natal, Voiteşti. El a fost toată viața mândru de originea sa și a adăugat numele satului de baștină la numele de familie. El a lăsat în casa sa o veritabilă colecție paleontologică și de mineralogie.

„Este o acțiune organizată de Universitatea Constantin Brâncuși, Muzeul Județean Gorj, Primăria și Consiliul Local Bălănești, Primăria și Consiliul Local Târgu – Jiu, Consiliul Județean Gorj. Vom omagia o personalitate de prim rang a culturii românești, un geolog de seamă. Casa memorială va suporta un proces de renovare finanțat de Compania Națională de Investiții. Mâine, la amfiteatrul 016, din cadrul Universității Constantin Brâncuși se va dezveli un portret al său, o sala îi va purta numele, va avea loc un simpozion științific. O stea va fi dezvelită pe Aleea Celebrităților din centrul orașului, în jurul orei 12. Sâmbătă, la Bălănești, vor fi depuse coroane de flori la monumentul savantului, după care se va merge la casa memoriala pentru a fi rememorată personalitatea sa. Va fi un întreg ansamblu de activități care se vor desfășura pentru a omagia o personalitate a vieții științifice și culturale românești.” a declarat Gheorghe Nichifor, vicepreședinte Consiliul Județean Gorj.

Lasa un comentariu