Să fie acesta începutul sfârșitului rasei umane?

În 1950, Alan Turing definea testul Turing ca fiind abilitatea unei mașinării de a exprima un comportament inteligent echivalent sau de nedistins față de o persoană umană.

Tot în același an, John von Neumann definea ”singularitatea tehnologică„ ca fiind acel moment în care mașinile vor dobândi inteligență supraumană și vor fi capabile, într-o reacție în lanț, să construiască alte mașinării super inteligente ceea ce le va permite să evolueze cu mult mai repede față de rasă umană.

Să fi ajuns oare omenirea la acest moment, în care testul Turing și ”singularitatea tehnologică„ să fi fost atinsă?

Se pare că da sau suntem foarte aproape, dacă e să ne luăm după ultimele știri venite de la Google. Deși a trecut ca o informație secundară, programul de AI (nr. abreviere în engleză pentru inteligența artificială), AutoML, dezvoltat de Google, a avut o evoluție total neașteptată chiar și pentru creatorii săi.

Proiectul AutoML (Auto-Machine-Learning) lansat în urmă cu doar 5 luni urmărește ca programul de inteligență artificială să construiască o versiune superioară a sine însăși.

Spre surprinderea tuturor, în doar patru luni, AutoML a reușit să doboare recordul oricărui alt program AI în a categorisi imagini în funcție de conținut (nr. animale, oameni, obiecte, etc), cu rezultate mult superioare oricărui computer, obținând un scor de 82% precizie. Mai mult, în această săptămână, programul AutoML și-a construit un sistem menit să identifice multiple obiecte într-o singură imagine, obținând un scor cu aproape 20% mai bun decât orice alt sistem construit sau programat de către o persoană umană.

Acest fapt este cu atât mai relevant cu cât, chiar și în interiorul gigantului Google există doar o mână de persoane capabile să programeze și să înțeleagă aceste mașinării.

Dilemă etică sau instinct de conservare ?

În februarie anul curent, un profesor și un student de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburg,  Statele Unite, au construit un AI numit Libratus care a învins într-un turneu demonstrativ de 20 de zile patru din cei mai buni jucători de poker din lume.

Trei luni mai târziu, un jucător misterios a început să-i curețe de bani reali pe mai mulți jucători de poker online din China. Apoi, o versiune upgradată a Libratus a apărut la un turneu de poker, tot din China, și a câștigat fără emoții marele premiu de 290.000 de dolari.

Conform celor de la JPMorgan, 90% din tranzacțiile de pe bursă sunt deja efectuate de computere.

Mai mult, programul AI al celor de la Facebook a fost oprit după ce două programe de inteligență artificială și-au creat un limbaj propriu coerent și logic și au început să converseze într-o limbă bizară pe care numai ele (nr. cele două programe) o  înțelegeau.

 

Se deschide Cutia Pandorei

În acest context și având în vedere că în întreaga lume există doar câteva mii de specialiști în inteligența artificială, cei de la Google vor să ”democratizeze” accesul la această tehnologie, după cum chiar CEO-ul acestora, Sundar Pichai, mărturisea celor de la WIRED: ”În prezent aceste mașinării sunt construite de oameni de știință specializați în machine learning, iar în întreaga lume există literalmente doar câteva mii de astfel de specialiști. Vrem să democratizăm acest program”.

Deși există foarte multe păreri pro programelor de inteligență artificială nu putem ignora avertismentele mai multor oameni de știință și personalități cu privire la evoluția mult prea rapidă a acestor mașinării:

 

 

”Cred că va trebui să fim foarte atenți în ceea ce privește inteligența artificială. Dacă ar fi să ghicesc care este cea mai mare amenințare existențială a rasei umane, probabil (nr. AI) este aceasta. Când vine vorba de inteligenta artificială invocăm un demon„ – Elon MUSK

 

 

 

„Dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea reprezenta sfârșitul rasei umane„- Stephen HAWKINS

 

Lasa un comentariu