Modalitatea prin care s-a înființat Stațiunea Băile Govora este unică în România. În condițiile în care celelalte stațiuni balneare din țară au apărut și s-au dezvoltat în cadrul unor așezări deja existente, în cazul acesta, întâi a apărut stațiunea, iar în jurul ei s-a creat și dezvoltat localitatea, rolul cel mai important avându-l statul, prin implicarea lui directă, pornind de la argumentul principal că sănătatea și igienă sunt o valoare publică. În perioada modernă, în contextul în care, în România se căuta cu febrilitate petrol, descoperirea, în 1881, a izvoarelor de la Băile Govora de către inginerul Ioan Klaus, a fost un eveniment important pentru autorități. Începea, astfel, istoria uneia dintre cele mai renumite stațiuni din țară, pe care întemeietorii ei au gândit-o ca pe o veritabilă perlă a turismului românesc, urmând să rivalizeze cu cele mai renumite stațiuni ale Europei. În 1886 dr. Nicolae Popescu Zorileanu, a făcut prima vizită la Govora, însoțit de primul ministru Ion C. Brătianu. Din acel moment, numele și întreaga carieră profesională a acestuia se vor lega în mod definitiv de Stațiunea Băile Govora, fiind considerat, pe bună dreptate, unul dintre întemeietorii acesteia, alături de Ion C. Brătianu. În 1887, Govora a fost declarată stațiune balneară și în cursul aceluiași an s-a început și ridicarea primelor clădiri și stabilimente din stațiune. Apropiat de oraș se află ctitoria de seamă a domnitorului Radu cel Mare, Mânăstirea Govora, în timp reînnoită de Constantin Brâncoveanu, dăruită cu o tiparniță de Matei Basarab, de unde au ieșit la lumină primele scrieri în limba română, unde Antim Ivireanul și-a tipărit opera sa, îmbogățind zestrea spirituală a poporului român. Natura este foarte generoasă și îi ajută pe specialiști în rezolvarea problemelor de sănătate ale celor care vin aici. Factorii naturali de cură utilizați sunt ape minerale de mare concentrație, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone; ape minerale sulfuroase hipotone; ape minerale bicarbonatate, sulfuroase, sodice, calcice, hipotone; izvoare crenoterapie. De asemenea, climatul continental cu influență mediteraneană, umiditate relativ constantă, temperatură fără extreme și ușoară încărcare cu polenuri alergogene este perfect pentru o porție bună de sănătate. În zona parcului au fost construite, încă de la începutul existenței stațiunii, cele mai importante clădiri: “Stabilimentul Băilor” (cel vechi și cel nou), cele 3 hoteluri „Clădirea Administrației”, „Hotelul Palace” și „Cinematograful”. Tot aici au fost amplasate monumentele ridicate în memoria personalităților marcante care au contribuit la înființarea și dezvoltarea stațiunii balneare Govora: bustul lui „I.C. Brătianu”, bustul doctorului „Nicolae Popescu-Zorileanu”, bustul doctorului „Haralambie Botescu”.
Hotel Palace – Monument istoric
Hotel Palace este monument istoric, construit în perioada 1911-1914. A fost primul hotel cu bază de tratament din România, construit după planurile arhitectului francez Eduard Doneaud, lucrările fiind coordonate de doi specialiști de renume: inginerul român Brătescu și italianul Pukliky. Arhitectura îmbină armonios stilul rococo, baroc, clasic, renascentist cu elemente decorative ale stilului popular romanesc. Stilurile ce se întrepătrund și se armonizează, se încadrează în academismul francez (eclectism). Are șapte nivele: primul nivel zidit în piatra cioplită, putin ridicat deasupra solului, este înălțat pe o placă de plumb, așezată pe o rețea de rulouri metalice pentru amortizarea mișcărilor seismice. Nivelul doi este cel mai înalt, fiind despărțit de celelalte de un brâu, care se repeta sub al șaselea nivel, divizând fațada principală în trei registre diferite prin dispunerea ușilor și ferestrelor. La parter ușile și ferestrele au partea superioara semicirculară, cu ancadramente din profiluri executate în tencuială. La turnul central și în partea estică, ferestrele devin uși lucrate în linii curbe. Stilul renascentist se remarcă prin larga terasă cu scări ce înconjoară edificiul de la intrarea principală spre latura estica și o parte din latura nordică, unde ferestrele au devenit uși largi și înalte. La nivelul inferior se afla bucătăria, magaziile de alimente, camera frigorifică, cazanele, încălzitoarele pentru apă și o mică baza de tratament care cuprindea un număr de 17 cabine de băi terminate în anul 1922. La parterul clădirii exista un restaurant luxos, câteva saloane pentru muzică și lectură. La primul etaj unde se aflau camerele de lux au fost găzduite de-a lungul timpului personalități ale vremii, oameni de știință și cultură, mari interpreți ai scenei lirice românești, mari interpreți de muzică populară: Mihail Sadoveanu, academicianul Radu Voinea, academician și profesor Gr. Benetato, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Elena Zamora, Ion Dacian, Iolanda Mărculescu, Dan Iordăchescu, Ioana Radu, Maria Ciobanu, Tudor Gheorghe, Elisabeta Polihroniade.
Hotel Palace de azi
La data de 24 mai 2013 a avut loc inaugurarea noului Hotel Palace. Reabilitarea hotelului s-a realizat prin proiectul „Palace Govora SPA – servicii cazare, promovare și dezvoltare turism balnear, agrement turistic”, din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. Din anul 2014, funcționează, în cadrul hotelului Clinica de Sănătate Cardio-Metabolică care celebrează însăși viața prin serviciile și tratamentele de standard European. Beneficiind de un cadru natural absolut incredibil, în mijlocul celui mai mare parc balnear din România, hotelul Palace vă poate oferi clipe de neuitat, în special când stresul cotidian devine inamicul numărul 1. Cele 365 de goluri în ziduri ale clădirii simbolizează zilele unui an întreg, iar poziția de Est – Vest a hotelului permite soarelui să lumineze fiecare cameră din hotel într-o zi. O incursiune în atmosfera elegantă a anilor 1920, alături de detaliile contemporane, vă vor încânta simțurile pe perioada petrecută în acest hotel. Climatul în stațiune este continental moderat cu influență mediteraneană, umiditatea aerului fiind relativ constantă, cu veri răcoroase, ierni blânde, şi o serie de factori naturali care au creat faima stațiunii.
“În acest moment, hotelul are 132 de camere. Dispune de un restaurant, de un centru de conferințe, spațiu de tratament și un centru spa. Numărul turiștilor a crescut de la an la an. Zona Băile Govora este în continuare foarte căutată, este vestită pentru beneficiile factorilor naturali. De la redeschiderea hotelului, numărul celor care ne-au călcat pragul este în plină creștere”, a declarant Ionuț Atanasie, directorul hotelului.
Concediul, sejurul sau weekendul petrecut aici, este o experiență placută cu beneficii nemăsurabile pentru sănătatea fiecăruia, secretul fiind microclimatul unic din România creeat aici.
Accesul în stațiune se poate face cu transportul în comun, transport personal
1 .București – Pitești (A 1) – Râmnicu Vâlcea (DN 7) – Băile Govora (DN 67)
- Sibiu – Râmnicu Vâlcea ( E 81 ) – Băile Govora (DN 67)
- Târgul Jiu – Băile Govora ( DN 67 )
- Craiova – Drăgășani ( DN 64 ) – Băile Govora ( DN 67 )