Când începe vaccinarea cu Johnson & Johnson?

Vaccinarea cu Johnson & Johnson va începe în România la jumătatea lunii aprilie. Acest vaccin se va administra într-o singură dozăși asta pentru că au fost făcute mai multe studii prin care datele preliminare din studiul clinic de fază 1 au sugerat că o singură doză poate fi suficientă pentru a produce un răspuns imun, iar rezultatele studiului clinic de fază 3, care a stat la baza aprobării sale, au confirmat acest lucru.

“În România ne așteptăm ca vaccinarea cu Johnson & Johnson să înceapă la jumătatea lunii aprilie. Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson, se administrează într-o singură doză. (…)Vaccinul a redus semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate, astfel:

Din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19
Din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19
Acest lucru înseamnă eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice.

În ceea ce privește prevenirea cazurilor de COVID-19 care necesită internare, vaccinul conferă protecție sporită:

La 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0% (niciuna dintre cele 16 spitalizări nu a fost din rândul persoanelor vaccinate).

Este important de menționat și că studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfășurat în mai multe țări, inclusiv Africa de Sud și Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv.

O singură doză de vaccin constituie un avantaj atât logistic, cât și din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt. Din acest motiv, Johnson & Johnson a decis să evalueze și un regim cu o singură doză. În paralel, se află încă în desfășurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficiența unei scheme cu două doze de vaccin”, a transmis Ministerul Sănătății.

 

 

Lasa un comentariu