Contre între Boza și Dumitrașcu pe tema proiectului Getica

Proiectul „Getica” a fost repus pe tapet de ministrul secretar de stat Marius Dumitrașcu. Este vorba de un proiect-pilot din urmă cu mai mulți ani care propunea soluția captării dioxidului de carbon în depozite subterane, la termocentralele Complexului Energetic Oltenia. Dumitrașcu a precizat public faptul că proiectul respectiv se află pe agenda sa de lucru. Prin captarea CO2 s-ar opri emisiile la grupurile energetice și ar scădea sau chiar ar fi eliminată problema plății taxei de poluare.

Sorinel Boza, președintele Directoratului CEO, a declarat că este un susținător al ideilor care vin să rezolve problemele companiei, însă proiectul respectiv este aproape imposibil de implementat și ca urmare a tehnologiilor încă problematice, dar și a costurilor ridicate.

Sorinel Boza a anunțat că exista la un moment dat o instalație de acet tip la o termocentrală din SUA, dar care nu a funcționat. Un alt proiect, în nordul Europei, nu a avut succes. Costul unei astfel de instalații pentru un singur grup ar fi de un miliard de dolari, a mai spus Boza care a completat că societatea pe care o reprezintă deține 11 grupuri energetice care ar trebui să beneficieze de instalațiile respective.

Lasa un comentariu