Cum afli dacă fructele de import pe care le cumperi au fost tratate chimic

Viu colorate, uneori strălucitoare şi, aparent… delicioase. Fructele şi legumele din import arată, de multe ori, atât de bine încât ar trebui să ne punem întrebări, spun specialiştii.

Culoarea și forma aproape perfecte sunt semne că legumele sau fructele au fost tratate chimic, spun specialiștii. Faptul că au imperfecțiuni înseamnă că nu au atât de mult pesticid ca şi tratament chimic antifungic și antidăunător. Cei care pot descoperi fructe sau legume periculoase, înainte ca ele să ajungă pe piață, sunt cei de la Direcția Vamală București. În fiecare lună, aici ajung între două și trei sute de tiruri încărcate. Cele mai multe, din Turcia. 10 la sută dintre ele sunt testate, pentru depistarea nivelului de chimicale pe care îl conțin.

Fructe şi legume ajung în România din toate colţurile lumii. Cumpărăm banane din Ecuador, portocale din Spania, pepene din Brazilia şi ananas din Costa Rica. Aducem şi mere din Polonia, căpșuni din Spania și roșii din Italia.

Anul trecut, au intrat în țară peste 40.000 de tiruri de produse alimentare. Dintre acestea, s-au verificat la vamă puțin peste 7.000 și au fost recoltate probe din și mai puține, adică din aproape 700. La trei loturi s-au găsit probleme, vorbim despre struguri și despre nectarine din Turcia și despre pepeni galbeni din Albania.

Înainte de toate, specialiștii ne recomandă să spălăm bine legumele sau fructele de import pe care le cumpărăm.

Lasa un comentariu