Cum să te împrietenești cu schimbarea

Într-un context politic și economic fragil, supus schimbărilor peste noapte, să ai resursele necesare pentru a face față schimbării, mai ales la job, poate fi cheia spre un somn liniștit, și chiar spre succes.

Există numeroase schimbări în mediul profesional și se poate să te găsești în prezent într-una dintre următoarele situații: schimbarea locului de muncă, modificări în structura organizației din care faci parte, gestionarea unei crize de personal, implementarea unui nou sistem de operare, care presupune alte scheme de lucru decât cele cu care erai obișnuit.  Numitorul comun al momentelor de schimbare este investirea unui număr mare de resurse, atât financiare, de timp, dar și personale. Nu este un secret pentru niciunul dintre cei care ne-am aflat măcar o dată în postura de angajați sau angajatori, faptul că perioadele de schimbare organizațională aduc cu sine un grad mare de stres, pe care, din obișnuință, îl luăm “acasă”.

Schimbarea este iminentă și nu ține cont de experiența profesională, domeniul de activitate sau rolul asumat – fie că ești manager sau angajat, te poți afla în plin proces de schimbare și atunci gândurile tale se duc într-o direcție clară: “Cum voi gestiona schimbarea?”.

Iată o serie de basic steps care sunt meniți să faciliteze procesul schimbării, din două perspective:

  1. I) Change management sau Ce poți face, în calitate de manager, pentru a implementa cu succes schimbarea
  • Evaluează impactul pe care schimbarea îl are în organizație
  • Fii conștient de faptul că schimbările aduc cu sine stres și potențiale conflicte
  • Asigură suportul necesar pentru a implementa cu succes schimbarea
  • Comunică transparent cu privire la obiectivele și plusurile pe care schimbarea le aduce în organizație
  1. II) Change transition sau Cum să experimentezi pozitiv schimbarea

Tendința angajaților din companii medii și mari, în perioade de tranziție, pare sa fie ghidarea după obiective clare, etapizate, venite de “mai sus”. Ne lăsăm în baza celor care sunt decision makers pentru a ne ghida pașii înapoi spre lumină, după “ceața” schimbării. Dar care este aportul personal și cum ne putem ajuta pe noi înșine în aceste situații?

  • Identifică disconfortului personal și, dacă este cazul, neliniștea pe care gândurile tale despre schimbare o declanșeaza în tine
  • Explorează rezistențele personale în fața schimbării și transformă-le în aliați
  • Ești conștient de beneficiile pe care schimbarea le aduce cu sine, fie ele imediate sau cu efecte resimțite în timp? Găsește-le!
  • Conștientizează suportul de care ai nevoie și cere-l!
  • Pune focus pe ceea ce intră în controlul tău
  • Comunică direct și sincer cu cei alături de care traversezi schimbarea

 

Schimbarea poate fi percepută ca un “inamic” din exterior, care depășește granița controlului nostru. Stim că, de multe ori, se asociază cu frustrare și o gândire pesimista.

Dar ce putem face, fiecare dintre noi, indiferent de rolul asumat la job, pentru a gestiona cu ușurință aceste perioade de tranziție?

Credem că unul dintre secrete este raportarea individuală la situație: dobândirea unei perspective pozitive asupra schimbării, venită din conștientizarea faptului că aceste procese de schimbare sunt, adesea, sinonime cu creșterea organizațională și personală, iar raportul dintre efortul depus și câștigurile rezultate este în favoarea celor din urmă.

Implicarea unui consultant extern, care să aducă clarificări asupra necesității schimbării, să susțină oamenii implicați direct și să contureze un plan realist și etapizat de implementare a modificărilor – poate fi un alt secret, de aceasta dată al companiilor care își doresc să gestioneze echilibrat schimbarea. În orice situație te-ai afla în prezent, dacă ai fost într-o perioadă de tranziție de la un job la altul, sau poate compania pentru care lucrezi este în proces de schimbare, dacă ai trecut pe un alt post, cu responsabilități diferite sau te afli în postura de team leader, schimbarea nu îți este străină. Și cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îi devii prieten:  deschide larg brațele și mintea, primește schimbarea și fii parte activă din ea.

Și ai putea găsi, la capătul acestei perioade provocatoare, un Tu mai matur, răbdător și cu idei inspirate, capabil să facă față oricărei situații în schimbare.

 

Irina-Andreea Manole, Psiholog Consultant iD learning

Deține expertiza în Telemarketing, Customer Support și promovare a programelor de training, coaching, consultanță și evaluare.

De la începutul colaborării cu iD learning a stabilit zeci de întâlniri cu clienți cheie din piața românească, a inițiat și menținut relația cu aceștia, realizând activități de ofertare, construire propuneri și follow-up periodic.

Are o experiență de peste 5 ani în psihologie aplicată și contribuie activ la crearea de instrumente de training ce vizează deblocarea potențialului uman și aplicarea lui pentru obținerea performanței în business. Ca formare este psiholog și psihoterapeut, cu master în Psihoterapie Experențială.

Lasa un comentariu