Despre sport… și despre (ne)performanțele lui!

Cu ceva timp în urmă, am abordat fenomenul sportiv din județul Gorj la modul general și oarecum într-o nuanță mai lejeră. Ca fost sportiv în perioada de juniorat, cunoscând bine și în profunzime acest fenomen, m-am gândit că este timpul să reiau subiectul.

SPORTUL GORJEAN

Este mort din păcate. Mort la nivel de juniori, mort la nivel de seniori, cu doar mici scântei pe-aici, pe-acolo!

Am avut cândva o perioadă sportivă bună, perioadă în care se făcea performanță la nivel de lupte, judo, atletism, handbal, baschet și nu mai vorbesc de sportul rege, fotbal. Din păcate, aceste discipline, prin grija unora, au început ușor ușor să se disipeze, unele chiar să dispară cu desăvârșire.

Am scris atunci că sportul în Gorj va reveni măcar la nivelul la care a fost doar în momentul în care aleșii noștri vor gândi strategii de dezvoltare palpabile, măsurabile, și nu se vor împiedica de lucruri mărunte. Tot atunci am scris că, de dispariția unor ramuri precum fotbal, handbal, baschet se fac vinovați toți cei care au făcut parte din consiliile de administrație ale acestor entități. Mă refer aici la Consiliul Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Artego, C.E.O., F.N.M.E., și alții.

Nu vom putea clădi ceva nou până când nu ne vom debarasa de metehnele trecutului. Greu de făcut acest lucru atâta timp cât în continuare este susținută hoția în fotbal, în handbal și celelalte discipline sportive. Cine o susține?…E simplu: cei care conduc instituțiile statului, spre exemplu președintele Consiliului Județean, primarul Târgu Jiului, și mulți alții. Printr-o poziție fermă, nu numai la nivel declarativ, prin fapte și prin tratarea cu seriozitate a acestui subiect, s-ar putea cu siguranță depăși fenomenul numit HOȚIE.

Poate în viitor?!?

Gimnaste de la Palatul Copiilor

Asist cu mare interes și implicare emoțională la punerea în scenă a acestui nou proiect, pe care îl susțin cu toată patima: Clubul Sportiv Municipal. Acesta ar trebui să fie un proiect curat, imaculat, cu adresabilitate copiilor iubitori de sport și performanță, care ar trebui să aibă la bază sloganul „sănătate prin mișcare„.

Din păcate, însă, este un proiect mort din fașă, un proiect care a degenerat, ca multe altele, într-o luptă de interese personale, într-o încordare a mușchilor.

Declarațiile unui primar absent din viața comunității, jignirile la adresa sportivilor de performanță care au adus onoare județului nostru și a SPECIALIȘTILOR care au stat în spatele acestora, fac ca începuturile acestul Club Sportiv Municipal să fie deja puse sub semnul întrebării.

Indiferent de numele candidatului, că se numește Podaru, Marinescu, Moșteanu, Romanescu, Popescu, sportul, ca disciplină, ar trebui să aibă o strategie, un plan de dezvoltare, un punct de plecare și o linie de sosire, la nivel de județ. Același lucru în cazul acestui Club Sportiv Municipal: ar trebui să ne stabilim de la început care este menirea lui, ce se urmărește prin înființarea lui. A înființa o asemenea entitate doar de dragul imaginii publice, este așa cum spuneam o cauză pierdută.

Nimic nou la orizont! Doar (contra)performanțe!

Nimic nou într-adevăr. Căci așa cum ne-au obișnuit deja aleșii, pentru ei nu sunt de interes strategiile și planurile, în orice domeniu. Ei sunt doar niște simpli fanfaroni, ce aruncă cu laude generoase la adresa performanțelor unor instituții subordonate lor, precum Teatrul „Elvira Godeanu„ sau Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși„. Nu ne prezintă însă nici un fel de raport de evaluare, din care să reiasă că obiectivele lor măsurabile, cuantificabile, au fost realizate. Căci doar atunci vom putea vorbi despre performanțe.

Este trist că Municipiul Targu Jiu, un oraș ce avea cândva o industrie reputată, sport de performanță, tradiție și cultură, a ajuns în prezent doar un oraș cu instituții ale statului pe post de ”cel mai mare angajator al județului ”, cu salarii nejustificate în cadrul acestora, guvernat de și prin hoție, lipsit de orice perspectivă. Mi-am adus aminte despre cineva care ne vorbea despre NORMALITATE. Hmm…dacă așa arată normalitatea promisă, mai bine fără ea!

Munciți, creați și dezvoltați! Aceasta ar trebui să fie deviza fiecărui om de conducere. Ștatul de plată ar trebui să fie doar o anexă care vine ca urmare a lucrurilor bine făcute!

Lasa un comentariu