Problema traficului din Târgu Jiu a devenit oarecum brusc un subiect tabu și în aparență lipsit de orice soluție vizibilă. Cu toate că municipiul reședință de județ a înregistrat în ultimii ani o scădere cu aproape 25% a populației, contraintuitiv, numărul mașinilor prezente pe străzile urbei a crescut precum ciupercile după ploaie. În momentul de față numai în municipiul Târgu Jiu sunt înregistrate peste 42.000 de autoturisme, din care peste 9.000 au fost înmatriculate doar în anul 2016.
Cu toate acestea, problema traficului nu se datorează nici pe departe exclusiv numărului de autovehicule. Problema este mult mai profundă și complexă și ne arată incapacitatea autorităților în a gestiona urbea. Este și motivul pentru care autoritățile tac, iar consilierii locali simulează că muncesc in interesul public doar pentru a mai câștiga ceva capital de imagine.
Rețeaua învechită de străzi, neadaptată timpurilor în care trăim, lipsa quasitotală a investițiilor în infrastructura rutieră, lipsa parcărilor și a managementului rutier, parcurile auto depășite moral și tehnic ale operatorilor de transport în comun, numărul mare al accidentelor în care sunt implicați pietonii și, nu în ultimul rând, lipsa pistelor ciclabile reprezintă tabloul lărgit însă non-exhaustiv al traficului din Târgu Jiu. Ba mai mult, așa cum va reieși și din acest material, previziunile sunt sumbre, iar dacă nu se va acționa în viitorul imediat, ambuteiajele vor deveni cotidianul banal din viața urbei.
Cum stăm? Prost! Sub 1% locuri de parcare
Municipiul Târgu Jiu s-a dezvoltat, istoric vorbind, în principal de-a lungul celor două maluri ale râului al cărui nume îl poartă, cu preponderență pe partea est-sud-estică a acestuia. Situat la intersecția drumurilor care leagă Oltenia de Transilvania, Târgu Jiul beneficiază de 5 intrări principale în oraș dinspre Craiova, Râmnicu Vâlcea, (continuare în pagina următoare)