Delegație gorjeană în Republica Moldova, la Centrul Internațional „Mihai Eminescu”

Reprezentanții Gorjului, Gheorghe Nichifor și Cristian Toader Pasti, alături de scriitorul Laurian Stănchescu, au participat la activitățile culturale desfășurate peste Prut, cu ocazia împlinirii a 79 de ani de la inaugurarea monumentului “Calea Eroilor”.

„ Ne-am deplasat la Chișinău pentru o acțiune care are legătură cu ceea ce Gorjul are mai bun, marele sculptor, Constantin Brâncuși. Prezența noastră acolo a avut loc simultan cu manifestările din Târgu-Jiu. Domnul Laurian Stănchescu a pregătit foarte bine, din punct de vedere mediatic, această activitate. Ne-a inclus și pe mine și pe domnul Pasti în asemenea activități. Am fost primiți foarte bine la televiziunea națională din Moldova, unde am discutat despre Constantin Brâncuși, despre operele de la Târgu-Jiu și despre ceea ce facem noi pentru recunoașterea operelor sale. Cel mai important moment a fost cel de la centrul internațional ”Mihai Eminescu”, unde a avut loc un simpozion, la care au fost prezente personalități din domeniul științific și cultural, din capitala Moldovei. Am fost bucuroși să vedem că toată media de peste Prut a participat la această activitate, și au demonstrat un real interes pentru cultură” a declarat Gheorghe Nichifor, vicepreședinte Consiliul Local Târgu-Jiu.

„ Am fost onorat să particip la această manifestare. Au fost prezenți câteva sute de invitați, de foarte bună calitate. Mi-am dat seama că la Chișinău se gândește și se trăiește românește, de foarte multe ori cu o intensitate mai mare decât la noi. Am discutat și despre măsurile pe care le putem lua pentru a proteja operele lui Brâncuși. Le-am și spus că am obținut finanțarea de 2 milioane de euro, pentru amenajarea ”Căii Eroilor”. În Chișinău, începând de la străzi, biblioteci, etc, toate au denumiri românești. Este un lucru extraordinar, am descoperit și o bibliotecă ce poartă numele marelui poet Tudor Arghezi”, a declarat Cristian Toader Pasti, consilier local.

„ Am fost bucuros să mă aflu în Republica Moldova pentru a promova operele lui Brâncuși. Spre surprinderea mea, mass-media a fost prezentă la acest eveniment, într-un număr foarte mare. În toată lumea, marele sculptor român, a fost cel care a închis un drum și a deschis un alt drum. Nu mai există nimic după Brâncuși” a adăugat Laurian Stănchescu.

La inițiativa scriitorului, s-a organizat acest eveniment cultural. Acesta a prezentat și câteva documente inedite legate de Brâncuși. A fost prezentată și o expoziție de fotografie cu operele marelui  sculptor.

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.