În perioada 06-09 noiembrie 2017 se va desfășura festivalul „Maria Lătărețu” aflat la cea de-a 24-a ediție, la Târgu – Jiu.
La data de 7 noiembrie 1911, se năștea în localitatea gorjeană Bălcești, cea care avea sa devina cea mai mare interpreta a muzicii populare românești. Cântecul ei era ca un descântec vindecător pentru cel care îl asculta; glasul mângâietor și dulce, stilul de interpretare al cântecelor inspirate din frumusețea și puritatea naturii, prima iubire și frământările interioare provocate de greutățile prin care a trecut, ii ofereau Mariei o putere interpretativa greu de egalat în muzica româneasca. Supranumită „privighetoarea Gorjului”, Maria Lătărețu, a fost cea mai mare cântăreață de muzică populară a românilor.
Timp de trei zile, zeci de artiști își vor etala calitățile pentru a obține marele trofeu. Ziua de 7 noiembrie a fost aleasă special pentru ca atunci se împlinesc 106 ani de la nașterea artistei.
” Sper că nu greșesc atunci când spun că Maria Lătărețu, alături de Constantin Brâncuși, este un brand național al județului nostru. Ca și în edițiile anterioare, Festivalul cântecului popular românesc,se adresează tuturor interpreților de cântec popular. Este organizat sub egida Consiliului Județean Gorj și toate instituțile de cultură din subordinea Consiliului, Consiliul Local și Primăria Târgu – Jiu, Ansamblul Profesionist Doina Gorjului, Școala Populară de Artă, Muzeul Județean dar și Teatrul Elvira Godeanu, gazda evenimentului. O vom avea alături de noi, ca în fiecare an, pe nora Mariei Lătărețu, Ioana Lătărețu. Preselecțiile se vor desfășura luni, 06 11 2017, începând cu orele 15 00, în incinta hotelului Constantin Brâncuși. Președintele juriului va fi interpretul de muzică populară, Alexandru Butna. Serile de festival se vor organiza după același ritual, prima parte va fi concurs,după care, în partea a doua, vor fi recitaluri. Marți, începând cu orele 19 00, va urca pe scenă Ansamblul Maria Lătărețu, de la Școala Populară de Artă, împreuna cu Grupul ″Măriile Gorjului″, Grupul de naiști și fluierași ″Jiana″, Grupul de cavaliști și dansatorii ″Juniorii Doinei Gorjului”. În aceeași seară, vor fi prezente, personalități artistice de marcă: Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu. Miercuri seara, vom avea parte de un spectacol susținut de Ansamblul Profesionist Doina Gorjului, iar joi seara, după Gala Premiilor, avem invitați dragi festivalului nostru. Vor fi prezenți și câștigătorii edițiilor trecute, precum și nume importante ale muzicii populare. Ne va fi alături Olguța Berbec, Mariana Ionescu Căpitănescu, Dumitru Zanfira, Gheorghe Roșoga, Ion Ghițulescu, Robert Târnăveanu și mulți alții”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Doina Gorjului