Județul Gorj, entitate teritorială a României cu specific aparte în viața economică și socială, cu urbanizare în media celorlate județe și structurat istoric în jurul personalității lui Tudor Vladimirescu și Ecaterinei Teodoroiu, iar cultural și artistic legat profund de originea și activitatea lui Constantin Brâncuși.
Cu o geografie plină de forme de relief și obiective interesante din punct de vedere turistic, un folclor plin de pasiune și sentimente profunde, Gorjul este prin oameni și așezare protejat de vicișitudinile naturii, dar și de interesul celor ce îl guvernează politic în sensul promovării și dezvoltării economico-culturale și sociale.
Cu conduceri conservatoare, ale căror viziuni asupra viitorului s-au limitat la gestionarea problematicii județului și unităților administrativ-teritoriale -UAT- în spiritul supraviețuirii prin asigurarea nevoilor de zi cu zi, hrană și lemne de foc.
Ajutoarele și indeminizațiile au compensat nevoile actuale, second-hand achiziționate din magazinele specializate ori ambulant, constituind suportul caietelor de sub tejgheaua magazinelor sătești.
Nimeni, în atâția zeci de ani, nu a acționat la nivel vizionar pe termen mediu și lung pentru a oferi gorjenilor o viață mai bună. Nimeni nu a promovat și sustinut idei inovatoare, nu a manifestat creativitate ori initiațivă care să largească spectrul dezvoltării industriale ori al prestării de servicii care să fie suport în preluarea forței de muncă activă, calificată ori necalificată, în perspectiva restrângerii activității CEO.
Toti politicienii Gorjului, indiferent de culoare politică, aduc în dezbatere aceleași teme legate de zona monoindustriala și de celelalte câteva obiective industriale, cu pondere minimală în susținerea comunității, doar în sens social. Toți expun programe limitate la păstrarea locurilor de muncă, iar investitorii se rezumă doar la a se lauda cu câte unul sporadic ajuns pe meleagurile județului nostru și care creeaza câteva sute de locuri de muncă, în mare parte retribuite la nivelul salariului minim pe economie.
Toți invocă poziția geografică aflată în afara culoarelor de transport rapid, drumuri expres ori autostrăzi, greaua moștenire și lipsa resurselor naturale în afara cărbunelui.
La nivel inovativ și creativ, nimic. Oare se putea crea infrastructura necesară, de la educație și formare profesională, până la spații adecvate, legislație locală atractivă pentru informaticienii care și-ar dori să inițieze un start up în industria informatică? E doar un exemplu care atestă faptul că există industrii în care infrastructura rutieră de mare viteză nu contează.
Activitatea firmelor care activează în dezvoltarea aplicațiilor ori programelor informatice pot fi desfășurate în orice locație din lume dacă dispun de o conexiune bună la internet, fără a avea pretenția de a ne numi noul Silicon Valley.
Exemplificări pot fi aduse și în perspectiva turismului, sportului de masă, manifestărilor artistice, toate susținute temeinic prin programe locale cu măsuri ce își produc efectele în timp, dar durabil și eficient pentru generațiile viitoare.
Nimic nu poate avea viitor fără creativitate și promovare, nimic nu vine de la sine ori din programe pompoase susținute îndoielnic și frivol de cei ce se erijează în politicienii Gorjului, adică oamenii care fac politica Gorjului.
Ca idee, trebuie să fii naiv să crezi că investiția atât de mult discutată și preluată ca temă în promovarea oricărui personaj ce candidează aproape etern în Gorj ori Târgu-Jiu, este suficientă pentru dezvoltarea turistică a orașului resedință de județ. Nimic mai fals.
Ipotetic vorbind, o dată realizată investiția de zeci de milioane de euro, e absurd să crezi că vor da năvală turiștii lumii. Nu vor fi interesați să bată trotuarele noastre, le au pe ale lor. Ei trebuie convinși prin promovare să iși consume timpul și să iși cheltuie banii aici pentru că au ce vedea, ori ce simtii altfel decât le oferă localitatea de domiciliu.
Fără creativitate și fără viziune, promovarea simplistă nu este decat o cheltuială inutilă a banului public. Creativitatea, inventivitatea, inovația extinsă în perimetrul unei promovări istorice, culturale, artistice, poate fi inceputul unei arhitecturi a viitorului turistic în Gorj, atâta timp cât acesta devine un generator de locuri de muncă prin investiții directe ori indirecte din industrii asociate, dezvoltate pe orizontală în oraș ori chiar în județ. Aceasta ar fi trebuit să fie politica Gorjului pentru o dezvoltare durabilă și în interesul prezentului și mai ales viitorului locuitorilor săi.
Politica gorjeneasca cea de toate zilele
Ca să ne propunem deziderate mari, așa cum am specificat mai sus, sunt indispensabili oamenii politici cu viziune și capacitate de anticipare. Oricât de mult aș vrea să spun că îi avem, că ne sunt contemporani, realizările prezente, predictibilitatea viitorului imediat, care ar fi trebuit să reprezinte pentru ei momentul succesului după zeci de ani de administrare politica, nu pot. Nu aș avea argumente pertinente duse spre concret.
Actualitatea politicii gorjenești evidențiază oameni care iși promovează interese minore, personale ori de grup, care iși doresc și acced la funcții publice doar pentru un salariu mai mare, ori pentru notorietate în comunitate, care să le aducă beneficii viitoare de orice natură, influență, putere, succes în afaceri.
Analiza rezultatelor la finalul mandatelor atestă fie că nu au putut mai mult, fie că nu au fost interesați de eficiența administrației pe care au condus-o câțiva ani.
Efervescența celor cu pretenții de om politic în Gorj se limitează la expuneri gălăgioase la adresa adversarului, la a nimici din fașă orice idee novativă, cât de măruntă ar părea, ca pe o substanță poluantă din aerul respirat, ori E-uri din produsele alimentare.
Lumea mediatică locală și sporadic națională, pare rațiunea lor de a trăi. Vorbe multe, povești cu măsuri concrete și termene mincinoase, etalare comportamente agresive și limbaj neadecvat exact cum sunt și reprezentanții eșicherului politic la nivel național. Aplaudaci și imitatori lipsiți de initiațivă consolidată. De multe ori spectacol de prost gust.
De ce nu iși manifestă calitățile de orator și lider politicianul gorjean în relația cu decidenții de la nivel central pentru promovarea și susținerea unor proiecte care să marcheze viitorul gorjenilor?
Dacă nu le contest capacitatea și aptitudinile de politicieni, atunci rămâne o singură explicație viabilă, teama. Plastic spus, la unii teama că sună Bucurestiu’, la alții că îi reneagă Teleormanu’ , ori să nu își deranjeze șeful, crai de Dorobanți. La cei ce nu se regăsesc în aceste situații nu sună și nu deranjează nimeni pentru că ei oricum sunt doar decorul politicului gorjenesc.
Însa, toți fără deosebire au satisfacția personală, nesusținută de nimic altceva decât de o funcție vremelnică în spațiul public, de a-și începe alocuțiunea cu „eu, ca om politic…” Am pus puncte de suspensie după introducere pentru că oricum nu spun nimic relevant ca suport al introducerii.
Istoria recentă ne-a demonstrat că persoana lor și rezultatele din anii de putere sunt nesemnificative și trecute la ” discutate și uitate” cum ar spune premierul Mihai Tudose.
Probe, domne’, probe!! Aceasta ar fi limita reproșului ce mi-ar fi adus pentru cele scrise, însoțit evident de grimase tipice oamenilor importanți nedreptățiți. Chiar dacă nici macar la nivel de trăire intimă nu ar avea reacția anticipată de mine, fiecare personaj, pătruns de importanța lui în politica gorjenească, se simte ofensat, iar ego-ul lui cere să i se demonstreze afirmațiile.
Hm… Probe? Nu am nevoie de mai mult decât de analiza eficienței lor. Adică la unii eficiența se bazează pe un singur om care le știe pe toate, face și decide tot, direct ori prin interpuși și pe care gorjeni cu fruntea lată îl sorb din priviri din slujul propriei neputințe. Din amorțeala poziției, niciunul nu are păreri ori opțiuni proprii, diferite de ale atotștiutorului și făcătorului de minuni financiare și juridice, așezat generos în mijlocul treburilor țării.
La alții, liderul național e un nume și o figură oarecum carismatică, afișând un zâmbet șugubăț, dar atât. Reprezentanții lui la nivel județean ori local în administrațiile din Gorj sunt haotici vehiculând o mie de păreri, toate fără fundament și abandonate rapid, până să se suprapună vreuna cu alta, atât cât să aibă o doză minimă de coerență.
În rest, nimic. Un rest al unor procente nerelevante, un nimic bazat pe zgomotul tobei din galerie. Mai e nevoie de probe? Rezultatul e proba competenței voastre.
Chiar dacă, printr-o analiză largă, aș fi identificat vreun personaj implicat politic în Gorj cu atribute specifice bine dezvoltate, și sunt convins că există, mecanismele de partid ca și cele de stat nu sunt bazate pe meritocrație cât să permită promovarea acestuia.
Dacă în prezent este pe frontispiciul politicii gorjene, se complace în mocirla politicii gorjenești, iar dacă nu e încă vizibil, zona de obscuritate și mediocritate îl va asimila cu timpul. Am avut plăcerea să cunosc astfel de specimene, vreo doua persoane, care nu dispun neaparat de o pregătire școlastică de excepție, dar au avantajul bunei credințe și intențiilor bune. Avantaj partidul.
În mod logic, urmarea poate avea conținut aplicat pornind de la percepția perspectivei județului sub aspectul evoluției economico-sociale prin implicarea politică fie a Consiliului Județean Gorj, fie a celei mai mari UAT, Primăria municipiului Târgu-Jiu.
Unul dintre cei doi poli de putere politică în județ din punct de vedere al proiectelor inițiate, cu efect benefic în viitorul comunității, poate reprezenta oportunitatea primei dezbateri, iar celălalt ultima redută a dezbaterii, bazată pe percepția beneficiarilor politicilor elaborate, susținute și promovate de actualii lor decidenți, lideri și consilieri.
PS. În text, referindu-mă la motivațiile care scot așa zișii oameni politici ca păduchii în frunte, intenționat am omis interesele patrimoniale pentru propria persoană ori firmă, obținute prin metode care exced legii. E un subiect discutat la nivel de barfă în județ și este menirea instituțiilor judiciare să concretizeze subiectul.