Învățământul obligatoriu de 15 clase, votat de Camera Deputaților!

Generațiile viitoare ar putea sta mai mult timp cu burta pe carte! Impus!

Peste maximum cinci ani, noile generații vor fi obligate să stea mai mult timp în școală! Învăţământul ar putea să aibă 15 clase obligatorii până în 2023. Camera Deputaţilor a votat miercuri, 28 martie, o propunere legislativă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale.

Potrivit proiectului, învățământul obligatoriu în România va fi de 15 ani și va cuprinde și ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar (grupa mijlocie și grupa mare de la grădiniță). S-au înregistrat 178 de voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” și 55 de abţineri.

Deputatul PSD Camelia Gavrilă, iiniţiator al proiectului legislativ, preşedintele Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, a explicat în continuare cum va fi implementat în etape proiectul.

„ În felul acesta, de la cei 13 ani de acum – 12 clase și una pregătitoare – se adaugă încă doi ani, dar în etape. Evident că efortul bugetar este semnificativ, dar credem că nimic nu este prea scump pentru educaţia copiilor. Şi, într-o primă etapă, grupa mare va deveni obligatorie începând cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni în 2023 grupă obligatorie. Ne-am gândit la un calendar rezonabil, care să permită şi o configurare bugetară, dar, în acelaşi timp, să ne putem alinia şi la un sistem european. (…) Sigur, ne putem gândi şi la impact legat de infrastructura şcolară, dar deocamdată oricum autorităţile locale, sistemele educaţionale judeţene fac efortul de a prinde copiii în sistemul preşcolar”

 

Lasa un comentariu