Joaca de-a politica…

Profitând de faptul că sunt un privilegiat pentru că pot să-mi exprim o părere liberă în această revistă, m-am gândit să aștern câteva gânduri, gânduri legate de trecutul și viitorul politic al României și  în special al Gorjului.

Nefiind un analist politic sau vreun jucător pe această scenă, îmi permit să urmăresc  și chiar să scriu detașat despre cum văd eu jocul sau joaca în politică, pentru că ar trebui să știm că nu mai contează doctrina, nu mai contează  istoria, contează doar interesele mărunte sau mai mari ale grupurilor aflate în spatele fiecărui politician. O joacă, da, am spus bine, dar o joacă pe bani, o joacă destul de dură cu pioni care nu au resentimente.

Nu aș fi așa îngrijorat și nu aș da o atenție sporită acestui domeniu, POLITICA, dar atunci când țara în care trăiești ajunge să fie condusă, ba chiar la cheremul unor mediocri și submediocri, consider că este de datoria mea să intervin, ca cetățean, ca formator de opinie, ca părinte, pentru că simt că viitorul nostru este pus în pericol. Am spus bine. Da. Viitorul nostru, al tuturor!

Să începem deci

Că avem în acest moment un PNL, care-și caută și-și va căuta mult timp identitatea, pe care a pierdut-o în urmă cu ceva timp prin fuziunea cu PDL, am observat cu toții. Situația n-ar fi neapărat critică dacă TIMPUL nu ar fi devenit un factor decisiv în acest moment, și deci consider că PNL-ul are în prezent o problemă. Românii au căutat tot timpul un partid opozant PSD-ului, românii au căutat un luptător, un făt frumos pe cal alb și au sperat să-l găsească în PNL. Acest fapt ar trebui sa le dea de gândit, cu certitudinea că acest lucru se face prin luptă, se face pe principii sănătoase, se face pentru dragoste de țară și mai ales pentru cei care o populează. Dar, această luptă nu poate fi dusă de un Ludovic Orban resemnat, tăcut, prea tăcut uneori, cu mare frică de ceea ce ar putea să i se întâmple. PNL-ul are nevoie de luptători și de oameni de calitate, greu de găsit în aceste momente de maximă mocirlă a politicii românești.

Că PSD –ul este un partid într-o mare degringoladă, cu bătălii interne nemaiîntâlnite până în acest moment și evident sub papucul neiertător al celebrului deja Liviu Dragnea, ne-am dat seama. Interesele grupurilor din spatele conducerii PSD-ului sunt evidente și nu au nicio legătură cu binele românilor, cu traiul mai bun la care parte din votanții PSD au sperat. Aceste lucruri sunt evidente, dar ceea ce uimește în totalitate este faptul că PSD-ul în acest moment nu mai are oameni grei, oameni care să-și susțină ideile fără a plăti. Pentru că, iată, toți liderii vocali, plătesc…mai devreme sau mai târziu.

Ar mai fi de subliniat un PMP obosit și nesemnificativ în actul de guvernare, un PSRO în formare și în rest o bucurie fără margini a celorlalți de a împărți o bucățică de ciolan, că așa ești o” balama” a politicii din România.

Calitatea OAMENILOR, acesta este factorul important în stabilitatea unui partid politic, virtute sau valoare care pare să fi dispărut. Se pare că tot mai ușor în partidele politice își fac loc, prin diverse metode, impostorii, oamenii cu trecut îndoielnic.

Gorjul, un județ atipic aș spune eu, un județ cu un potențial fantastic, cultural, turistic, economic, bogat în resurse naturale, resurse umane, este exemplul cel mai elocvent în acest sens. Votanții, locuitorii acestui județ, n-au identificat un lider, doi sau chiar mai mulți, capabili să exploateze aceste bogății. Ne lipsesc OAMENII, oamenii de valoare, oamenii care pot să dea o altă valență actului administrativ.

Asistăm de ceva timp la o frământare internă a PSD-ului local, din care, culmea, iese victorios mai tot timpul fostul și actualul președinte al PSD Gorj, Florin Cârciumaru. Caut cu privirea tinerii acestui partid, lupii tineri cum își spuneau odinioară. Îi văd, unul aici, unul acolo, răsfirați, răspândiți, mai deloc împreună. A…..au prins un oscior acolo, îl rod liniștiți si resemnați. PĂCAT! MARE PĂCAT. Erau generația mea, îmi puneam speranțe în ei..deșarte speranțele mele!! Am înțeles, schimbarea nu va veni de la ei. Ei vor fi doar alți MISCHIE, CĂLINOIU, CÂRCIUMARU, GREBLĂ, niciodată ei  înșiși, cu proiectele lor ( bune sau rele ), cu viziunile lor. NICIODATĂ.

Cum se joacă însă pe scena politică?

Încet dar sigur, au urmat un traseu prestabilit sau întâmplător, dar cu rezultate. Au câștigat multe primării importante la nivelul județului Gorj, Motru și Târgu Jiu, fiind cele mai importante victorii ale PNL-ului.  Au șanse mari pentru preluarea și schimbarea puterii politice în județul Gorj, dacă ar gestiona situația corespunzător.

Ce este trist este faptul că deși o primărie importantă face parte din portofoliul PNL-ist, am senzația că am schimbat doar omul, lăsând intacte obiceiurile și cutumele vechi. Nu se simte schimbarea. Vorbim doar de un politician mai cizelat în exprimare decât predecesorul său, dar fără o viziune proprie sau de partid, fără strategii concrete, doar cu hotărâri de moment, de conjunctură, fără angajamente în folosul nostru al locuitorilor municipiului, fără o „mână de fier„ așa cum beneficia predecesorul său. Există totuși o schimbare, schimbarea grupurilor de interese din spatele actualului primar, interese mărunte uneori, găinării, interese majore în alte cazuri. Despre acest aspect o să scriem la un moment dat mai pe larg. La Motru a apărut un primar care, într-un mod aparent inocent, a început să cunoască joaca, joaca aceasta, de-a politica. Început promițător, sper doar să nu aibă schimbări de atitudine sau derapaje. Cu atât mai mult cu cât sunt convins că alegerile din 2020 vor depinde în mare măsură de realizările tuturor primarilor, dar cu prioritate de realizările primarului Gigel Jianu (primar al municipiului Motru ) și Marcel Romanescu ( primar al municipiului Târgu Jiu ).

În rest, nici un fapt notoriu, avem bani pentru cultură dar nu și realizări, un turism în letargie dar cu bugete importante cheltuite pe recepții și spectacole, reparăm aceleași școli pe care le-am reparat de 1000 ori, aceleași canalizări pe care le-am făcut de 1000 ori, asfaltăm și peticim aceleași drumuri pe care le-am peticit de 1000 ori. Adică batem pasul pe loc sau chiar în retragere.

Să sperăm că nu trecutul este viitorul nostru!

Vreau să cred că vom avea tineri politicieni, nepătați, care cu o altă viziune vor reuși să schimbe soarta acestui județ.

Lasa un comentariu