Liderii PSD au decis respingerea în bloc a solicitărilor ALDE

Coaliția aflată la Guvernare este în acest moment într-un impas. Ruptura totală dintre PSD și ALDE este iminentă și este doar o chestiune de timp până când va fi și oficializată.

Coaliția PSD-ALDE a fost zdruncinată, după ce a fost clar că PSD nu îl va susține pe Călin Popescu Tăriceanu, ca și candidat unic al Coaliției la alegerile prezidențiale. Măsurile economice anunțate și rectificarea bugetară au fost însă cele care au dat scânteia imploziei. Atât de mari au fost disensiunile, încât rectificarea bugetară anunțată și care trebuia să fie aprobată în ședinta de guvern de ieri, a fost amânată până luni, când vor avea loc noi negocieri.

În cadrul unei întâlniri informale, liderii PSD au decis respingerea în bloc a solicitărilor ALDE și pregătiri pentru o guvernare minoritară. Deciziile urmează a fi validate oficial în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD (CEX), de luni. Până atunci, însă vor mai fi unele întâlniri informale care să pregătească partidul pentru orice eventualitate.

Surse participante la întâlnire susțin că decizia a fost luată prin consens și că mai toti liderii prezenți la întâlnire au catalogat pretențiile ALDE ca fiind un șantaj.

Neoficial, se spune că liderii ALDE ar fi cerut miercuri la întâlnirea cu președintele PSD, Viorica Dăncilă, ca Guvernul să fie restructurat la începutul toamnei și fotoliile ministerelor să fie împărțite paritar, între PSD și ALDE-Pro România pe de altă parte.

Cum lucrurile par să se îndrepte inevitabil spre ruperea Coaliției, social-democrații au decis să asume un guvern minoritar.

Surse din cele două partide susțin că e o chestiune de o săptămână-două până când lucrurile vor fi tranșate. Despre Pro România s-a susținut că nu poate exista nicio colaborare cu partidul fostului premier, Victor Ponta, de vreme ce acesta nu se oprește din racolat parlamentari ai PSD.

Lasa un comentariu