Vreau să subliniez faptul că eu unul, personal, nu sunt adeptul obținerii unor drepturi prin presiune și forță în situații cheie. Cred că dialogul este forma cea mai bună în obținerea acestor drepturi. Dialogul de o zi, două, zece, o lună, un an și sunt convins că la sfârșit vor exista puncte comune. Dar, aceasta este părerea mea. Sigur, fiecare om își asumă faptele, cu bune sau cu rele.
Complexul Energetic Oltenia este pilonul de dezvoltare al Olteniei, principalul pilon de dezvoltare al Gorjului precum și cel mai important producător de energie din România.
Zilele acestea asistăm la o situație dificilă pe care colosul energetic o străbate. Activitatea minerilor din cariere a fost întreruptă voluntar și colectiv de către personalul programat la lucru, fapt ce pune în dificultate producția de cărbune necesară Sistemului Energetic Național.
Este rău, este bine, acest lucru nu-l putem stabili noi, nu avem competențele necesare.
Noi în schimb putem spune că da, minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia sunt o categorie socială defavorizată, defavorizată din lipsa de viziune a actualei clase politice, din lipsa de interes sau din nepriceperea acestora. Acest lucru vine din urmă, încă de la înființare. Discrepanțele salariale dintre funcționarii publici și angajații din sistemul privat au adus minerii și energeticienii în situația de a întrerupe lucrul.
Astăzi, minerii își strigă durerile, își strigă sărăcia, își strigă neputința în fața unei clase politice din ce în ce mai nepregătită, din ce în ce mai iresponsabilă. Complexul Energetic Oltenia este o societate de siguranță națională, de siguranță energetică, cu angajați prost plătiți, jecmănită de biruri impuse de Uniunea Europeană, jecmănită de guvernul nostru, jecmănită de politicieni.
Durerile lor sunt lucruri elementare: salarii conforme cu munca depusă, vouchere de vacanță, condiții de lucru decente.
De câțiva ani, nu i-a ascultat nimeni. Acum câțiva ani erau trimiși acasă, cu miile. Acum câțiva ani lucrau 2,3 zile pe săptămână, acum câțiva ani le-au fost tăiate salariile. De ceva timp, administrația actuală a încercat încet, încet să aducă minerii și energeticienii acolo unde le este locul. Sigur, s-au făcut pași, nu suficienți. Sigur, se vor mai face pași. Niciodată nu vor fi suficienți.
Atentat la siguranța energetică a României??
În toată această poveste, trist este faptul că acum, când greutățile apasă asupra companiei există politicieni care încearcă să destabilizeze și mai rău compania, încearcă să politizeze aceste mișcări.
Știam de acestă mișcare de acum o săptămână. Pe la Turceni, la Rovinari, la Motru, toată lumea știa că după comisia mixtă din 9 ianuarie minerii nu trebuiau să mai intre la muncă în schimbul 2 și 3. Gurile rele spun că această acțiune a fost orchestrată, de oameni politici din Gorj și din Dolj.
Sigur zvonuri, bârfe, vorbe. Mă întrebam atunci dacă să le dau crezare sau nu. Astăzi m-am convins.
Printr-un comunicat de presă total neinspirat, ALDE Gorj ne-a lămurit că de fapt problema importantă este Sorin Boza. Nu este prima ieșire a liderului ALDE Gorj pe această temă, Ion Iordache făcând tot ce este omenește posibil pentru îndepărtarea lui Boza de la conducerea companiei fapt asumat de domnia sa prin declarațiile de presă de până acum.
Sigur, cei care își doresc debarcarea lui Boza de la Complexul Energetic Oltenia sunt doar cei care n-au reușit să ajungă la banii colosului energetic. Nu sunt mulți, câțiva și probabil îi cunoașteți cu nume și prenume. În acest moment aceștia sunt constituiți în grupuri, grupulețe și încearcă pe poziții de forță preluarea conducerii, preluarea banilor CEO strict pentru folosul lor propriu.
Mă întreb și eu ce fac organele abilitate S.R.I. și altele structuri când vad că se atentează la siguranța energetică a României?
Politicieni, jos labele de pe C.E.O.!!
Minerii sunt oameni sătui de politicieni cu interese financiare, de politicieni ale căror firme au contracte doar cu statul și cu CEO, de politicieni în general. A fost o repulsie totală în spațiul public față de comunicatul ALDE.
Nu-mi permit să dau sfaturi, însă tot ceea ce pot spune este faptul că minerii trebuie ascultați, că această categorie este clar defavorizată și trebuie îndreptat acest lucru, însă mi-aș dori ca strigătul lor să fie unul apolitic, să strige tare că se delimitează de intențiile politicienilor de a aduce în funcțiile cheie trepădușii și mai ales pe cei care percutează financiar în folosul grupurilor de interese din care fac parte.
Și mi-aș mai dori ca toate aceste acțiuni să fie legale!
Ce înseamnă Ordonanță Presedințială!.
Am observat că manipularea este la ordinea zilei. Din ce în ce mai mulți agitatori și-au făcut simțită prezența în presă, pe rețelele de socializare și nu numai, punând paie pe foc sau agitând minerii. Sigur, din tribună este ușor de zis dar să nu uite minerii că răspunderea o poartă tot ei.
Ei sunt responsabili și pentru cele bune și pentru cele rele!
Acum, am văzut criticată declarația Secretarului de Stat Doru Vișan. O să comentez puțin acest lucru. În aceste zile, în Complexul Energetic Oltenia sunt produse prejudicii financiare sau de altă natură. Tot Complexul Energetic Oltenia produce la rândul său prejudicii financiare sau de altă natură. Aceste mișcări ilegale atentează la siguranța energetică, lucru destul de grav. Pentru toate aceste lucruri, este OBLIGAȚIA conducerii C.E.O să înștiințeze organele abilitate și să acționeze în consecință pentru a stabili cine se face vinovat de crearea acestor prejudicii financiare sau de altă natură. Ținând cont că societatea Complexul Energetic Oltenia este o societate de siguranță națională, de siguranță energetică aceste lucruri se vor judeca pe Ordonanță Președințială. Ce înseamnă asta?
„Procedura ordonantei președințiale
Art. 997: Conditii de admisibilitate
(1) Instanta de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparența de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar pagubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara, precum și pentru înlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
(2) Ordonanța este provizorie și executorie. Dacă hotărârea nu cuprinde nicio mențiune privind durata sa și nu s-au modificat împrejurările de fapt avute în vedere, măsurile dispuse vor produce efecte până la solutionarea litigiului asupra fondului.
(3) La cererea reclamantului, instanta va putea hotarâ ca executarea să se facă fără somație sau fără trecerea unui termen.
(4) Ordonanța va putea fi dată chiar și atunci când este în curs judecata asupra fondului.
(5) Pe cale de ordonanță președințială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond și nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situatiei de fapt.
Art. 998: Instanța competentă
Cererea de ordonanță președințială se va introduce la instanța competentă să se pronunțe în prima instanță asupra fondului dreptului.
Art. 999: Procedura de soluționare
(1) În vederea judecării cererii, părțile vor fi citate conform normelor privind citarea în procesele urgente, iar pârâtului i se va comunica o copie de pe cerere și de pe actele care o însoțesc. Întâmpinarea nu este obligatorie.
(2) Ordonanța va putea fi dată și fără citarea părților. În caz de urgentă deosebită, ordonanța va putea fi dată chiar în aceeași zi, instanța pronunțându-se asupra măsurii solicitate pe baza cererii și actelor depuse, făra concluziile părților.
(3) Judecata se face de urgentă și cu precădere, nefiind admisibile probe a caror administrare necesita un timp indelungat. Dispozitiile privind cercetarea procesului nu sunt aplicabile.
(4) Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.”
Este doar o parte a textului de lege. Sper ca minerii și energeticienii să consulte aceste lucruri și să acționeze în cunoștință de cauză, nu după manipulările sau încurajările celor de pe margine. Pentru acțiunile lor, ei vor răspunde, nimeni altcineva.
Sper ca minerii și energeticienii să-și câștige drepturile și doleanțele și mai sper ca în înțelepciunea lor să încerce să creeze un alt cadru pentru această categorie clar defavorizată.
Noroc bun!
One thought on “Minerii își strigă durerile!”
Comments are closed.