Mixul energetic intern, o alternativă la mixul energetic real sau eșecul clasei politice?

De câteva săptămâni în clasa politică și la nivelul Complexului Energetic Oltenia se vorbește de realizarea unui mix energetic intern. Și actualul secretar de stat din Ministerul Energiei, gorjeanul Marius Dumitrașcu, vorbește de un mix energetic intern. Actualul membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia spune că e nevoie de diversificarea surselor de producție în interiorul colosului energetic.

Administrația Complexului Energetic Oltenia a anunțat că este interesată de realizarea unor surse de energie noi. Acest lucru va fi posibil prin construirea unor capacități fotovoltaice și a unor grupuri noi pe gaze naturale. Capacitatea actuală de producție a grupurilor pe lignit nu va fi afectată.

Încă de la înființarea Complexului Energetic Oltenia, din mandatul lui Laurențiu Ciurel, se discută de construirea unor parcuri fotovoltaice pe haldele de steril, însă acest lucru nu s-a materializat. Faptul că se readuce în atenție un astfel de mix energetic intern este un eșec al clasei politice de a înființa o companie care să reunească un mix energetic real, prin punerea în comun de capacități termo pe cărbune și hidro, așa cum se vehicula la un moment dat.

Oricum ar fi, mixul energetic intern poate părea un demers tardiv și ar fi fost bine dacă ar fi fost demarat încă din 2012 de la înființarea Complexului Energetic Oltenia și nu acum, când stă să explodeze mamaliga, cu ajutorul prețului cenrtificatelor de CO2.

Lasa un comentariu